
Шкідливі бактерії та грибки у ротовій порожнині здатні суттєво збільшувати ризик розвитку раку підшлункової залози, показало нове дослідження Медичної школи Нью-Йоркського університету, передають Патріоти України.
Експерти давно підозрювали зв’язок між поганою гігієною порожнини рота та низкою серйозних захворювань, але тепер науковці змогли визначити конкретні мікроорганізми, що підвищують небезпеку. Виявилося, що шкідливі мікроби зі слини можуть потрапляти безпосередньо у підшлункову залозу.
Доктор Річард Гейс, співавтор дослідження для JAMA Oncology, зазначив: «Чищення зубів та використання зубної нитки може не лише запобігти проблемам із яснами, а й допомогти знизити ризик розвитку раку».
У дослідженні взяли участь 900 американців, а потім 445 пацієнтів з раком підшлункової залози порівняли з 445 людьми без хвороби. Вчені виявили 24 види бактерій та грибків, які або підвищують, або зменшують ризик розвитку онкології.
Особливу увагу привернув дріжджовий мікроб кандида, що природно живе в організмі, але може грати роль у розвитку раку. Загальна група шкідливих мікробів збільшила ризик захворювання більш ніж утричі.
На основі аналізу мікробіома рота дослідники розробили інструмент для оцінки індивідуального ризику раку. Професор Джийонг Ан зазначив: «Профілюючи бактеріальні та грибкові популяції, можна виявити тих, хто найбільше потребує скринінгу на рак підшлункової залози».
Водночас автори дослідження підкреслюють, що поки що це не пряма причина раку, а лише кореляція між певними мікробами та ризиком хвороби.
Ця форма раку часто називається «мовчазним убивцею» через майже непомітні симптоми. Щороку він забирає понад 10 000 життів у Великій Британії, а до 2040 року очікується понад 201 000 смертей по всьому світу.
Серед потенційних симптомів — жовтяниця, свербіж шкіри, темна сеча, втрата апетиту, ненавмисне схуднення, запор або здуття живота. Виявлення хвороби на ранніх стадіях значно підвищує шанси на виживання.
Особливо тривожним є зростання захворюваності серед молодих жінок: від 1990-х років випадки раку підшлункової залози у жінок до 25 років зросли на 200%. За даними Cancer Research UK, 22% випадків пов’язані з курінням, а 12% — з ожирінням, що підтверджує важливість здорового способу життя та гігієни рота.
Статус "найважливішого прийому їжі" сніданок отримав у 1960-х, коли американська дієтологиня Адель Девіс сформулювала відоме правило: “снідай як король, обідай як принц, вечеряй як жебрак”. Попри те, що сьогодні 15% дорослих регулярно пропускають перши...
Зі зростанням кількості різних електроприладів у наших оселях ми починаємо відчувати дефіцит розеток. І в такому разі на допомогу приходять подовжувачі. Вони дають змогу зручніше розташовувати різні пристрої, але при цьому становлять і певну небезпеку,...