У спекотні і задушливі дні важливо підтримати організм і полегшити свій стан. І перш за все відмовитися від продуктів, які зневоднюють і викликають виділення тепла. Експерти назвали п’ять продуктів, які не можна їсти в спеку, повідомляють Патріоти України.
Як не дивно, легше стає, тільки поки ми їмо або п'ємо щось холодне. А після того як морозиво з'їдено, відчуття спеки тільки посилюється. Причина в тому, що на холодний напій або продукт організм реагує тим, що намагається зігріти його до температури тіла. А це значить, що ми буквально нагрівається зсередини. Тому в сильну спеку дієтологи рекомендують пити рідину кімнатної температури.
Зазвичай дієтологи ратують за їжу, багату протеїном. Але в спеку організму досить важко засвоювати білок. Під час його перетравлення організм виділяє досить багато тепла — відбувається процес термогенеза. Фактично для розщеплення білка може знадобитися від 50 до 100% більше енергії у порівнянні з вуглеводами. Таким чином, в результаті вживання м’яса та інших білкових продуктів температура тіла підвищується і вам стає ще спекотніше.
До продуктів-діуретиків відносяться, зокрема, манго, фенхель, спаржа, селера, артишоки, банани, а також кава, чай, газовані напої та інші напої з кофеїном. З ними в спеку варто бути обережніше: вони виводять таку необхідну воду з організму. Через зневоднення нам стає спекотніше, а ймовірність отримати тепловий удар зростає.
Капсаїцин — з'єднання, що міститься в гострій їжі, зокрема в червоному перці, викликає підвищення температури тіла і змушує нас нагріватися. І хоча цей же елемент має жироспалюючий ефект, в спеку гострої їжі варто уникати.
Алкоголь — один з найсильніших сечогінних засобів, і в спеку може викликати сильне зневоднення, аж до теплового удару. Важливо також пам’ятати, що при вживанні алкогольних напоїв в спекотну погоду різко зростає навантаження на серце. Спека розширює кровоносні судини, тому падає кров’яний тиск. І щоб підтримати кровообіг, серцю доводиться працювати дуже напружено. Крім того, спека посилює токсичну дію алкоголю, навіть в найменших його кількостях.
Буває, що після прання улюблені джинси сідають і вже не сидять так, як вам би того хотілося. Не варто поспішати до ательє чи витрачати кошти на нову річ. Існують способи розтягнути джинси в ширину та довжину. Як це зробити - читайте в матеріалі ТСН.ua,...
Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...