У спекотні і задушливі дні важливо підтримати організм і полегшити свій стан. І перш за все відмовитися від продуктів, які зневоднюють і викликають виділення тепла. Експерти назвали п’ять продуктів, які не можна їсти в спеку, повідомляють Патріоти України.
Як не дивно, легше стає, тільки поки ми їмо або п'ємо щось холодне. А після того як морозиво з'їдено, відчуття спеки тільки посилюється. Причина в тому, що на холодний напій або продукт організм реагує тим, що намагається зігріти його до температури тіла. А це значить, що ми буквально нагрівається зсередини. Тому в сильну спеку дієтологи рекомендують пити рідину кімнатної температури.
Зазвичай дієтологи ратують за їжу, багату протеїном. Але в спеку організму досить важко засвоювати білок. Під час його перетравлення організм виділяє досить багато тепла — відбувається процес термогенеза. Фактично для розщеплення білка може знадобитися від 50 до 100% більше енергії у порівнянні з вуглеводами. Таким чином, в результаті вживання м’яса та інших білкових продуктів температура тіла підвищується і вам стає ще спекотніше.
До продуктів-діуретиків відносяться, зокрема, манго, фенхель, спаржа, селера, артишоки, банани, а також кава, чай, газовані напої та інші напої з кофеїном. З ними в спеку варто бути обережніше: вони виводять таку необхідну воду з організму. Через зневоднення нам стає спекотніше, а ймовірність отримати тепловий удар зростає.
Капсаїцин — з'єднання, що міститься в гострій їжі, зокрема в червоному перці, викликає підвищення температури тіла і змушує нас нагріватися. І хоча цей же елемент має жироспалюючий ефект, в спеку гострої їжі варто уникати.
Алкоголь — один з найсильніших сечогінних засобів, і в спеку може викликати сильне зневоднення, аж до теплового удару. Важливо також пам’ятати, що при вживанні алкогольних напоїв в спекотну погоду різко зростає навантаження на серце. Спека розширює кровоносні судини, тому падає кров’яний тиск. І щоб підтримати кровообіг, серцю доводиться працювати дуже напружено. Крім того, спека посилює токсичну дію алкоголю, навіть в найменших його кількостях.
Є такі види картоплі, які експерти в жодному разі не рекомендують садити, бо врожаю можна де дочекатися, передають Патріоти України з посиланням на РБК. Не рекомендовано висівати картоплю, яка дала мало урожаю минулого сезону. Перед висаджуванням бульб...
Лавровий лист – одна з найпопулярніших спецій, яку додають у супи, тушковані страви та соуси. Його аромат глибокий і насичений, але неправильне використання може зіпсувати смак страви, зробивши її гіркою. Варто розібратись, коли саме слід додавати лавр...