Так і до теплового удару недовго: ТОП-5 продуктів, які не можна їсти в спеку

У спекотні і задушливі дні важливо підтримати організм і полегшити свій стан. І перш за все відмовитися від продуктів, які зневоднюють і викликають виділення тепла. Експерти назвали п’ять продуктів, які не можна їсти в спеку, повідомляють Патріоти України.

1. Морозиво і крижані напої

Як не дивно, легше стає, тільки поки ми їмо або п'ємо щось холодне. А після того як морозиво з'їдено, відчуття спеки тільки посилюється. Причина в тому, що на холодний напій або продукт організм реагує тим, що намагається зігріти його до температури тіла. А це значить, що ми буквально нагрівається зсередини. Тому в сильну спеку дієтологи рекомендують пити рідину кімнатної температури.

2. Продукти з високим вмістом білка

Зазвичай дієтологи ратують за їжу, багату протеїном. Але в спеку організму досить важко засвоювати білок. Під час його перетравлення організм виділяє досить багато тепла — відбувається процес термогенеза. Фактично для розщеплення білка може знадобитися від 50 до 100% більше енергії у порівнянні з вуглеводами. Таким чином, в результаті вживання м’яса та інших білкових продуктів температура тіла підвищується і вам стає ще спекотніше.

3. Сечогінні продукти

До продуктів-діуретиків відносяться, зокрема, манго, фенхель, спаржа, селера, артишоки, банани, а також кава, чай, газовані напої та інші напої з кофеїном. З ними в спеку варто бути обережніше: вони виводять таку необхідну воду з організму. Через зневоднення нам стає спекотніше, а ймовірність отримати тепловий удар зростає.

4. Гострі продукти

Капсаїцин — з'єднання, що міститься в гострій їжі, зокрема в червоному перці, викликає підвищення температури тіла і змушує нас нагріватися. І хоча цей же елемент має жироспалюючий ефект, в спеку гострої їжі варто уникати.

5. Алкоголь

Алкоголь — один з найсильніших сечогінних засобів, і в спеку може викликати сильне зневоднення, аж до теплового удару. Важливо також пам’ятати, що при вживанні алкогольних напоїв в спекотну погоду різко зростає навантаження на серце. Спека розширює кровоносні судини, тому падає кров’яний тиск. І щоб підтримати кровообіг, серцю доводиться працювати дуже напружено. Крім того, спека посилює токсичну дію алкоголю, навіть в найменших його кількостях.

Джерело: НВ

Незвичайний тест! Те, як ви видавлюєте зубну пасту, розповість про ваш характер

четвер, 25 квітень 2024, 17:12

Ваші звички багато можуть розповісти про ваш характер. Цей цікавий тест розповість, наскільки ви імпульсивні, вперті, безтурботні чи артистичні, передають Патріоти України. Деталі. 1. Якщо ви видавлюєте пасту зверху, біля самого ковпачка, це означає, щ...

Треба лише кілька хвилин! Простий психологічний тест за картинкою розповість про вас усе

четвер, 25 квітень 2024, 16:14

Якщо ви хочете дізнатися більше про себе, пройдіть цей простий психологічний тест за картинкою. Подивіться на зображення і виберіть жінку найстаршого віку, передають Патріоти України. Деталі. Пам'ятайте, що значення має саме перше враження, тому довго ...