Існує поширений міф у тому, що чорний хліб дуже корисний. І люди, які дотримуються здорового харчування чи намагаються скинути вагу, обирають у магазині лише чорний чи сірий хліб, передають Патріоти України.
Чому темний хліб не завжди корисний і на що треба звертати увагу під час вибору, розповіла дієтолог Тетяна Лакуста на своїй сторінці в Instagram.
Чому темний хліб не завжди корисний
Коли йдеться про темні сорти хліба, то зазвичай мається на увазі цільнозерновий темний хліб, з додаванням висівок. Насправді темний хліб буває різним і в його складі може бути багато різних інгредієнтів, які не роблять його кориснішим, ніж сорти білого хліба.
Деякі виробники, наприклад, додають у хліб барвники, щоб зробити його темнішим. А ще цукрові сиропи для посилення смаку. Тому варто звертати увагу на склад хліба, тип помелу борошна, кількість доданого цукру.
Як вибрати найкорисніший хліб
1. Найкорисніший - грубий тип помелу, це обойне та обдирне. Таке борошно з цілого зерна, в якому міститься багато мінералів, вітамінів та корисних мікроелементів.
При цьому, перший, другий та вищі сорти відрізняються тим, що містять значно більше крохмалю, менше клітковини та мінералів.
2. Додані цукри – це окремий біль. Через яблучне пюре, солод, глюкозо-фруктозний сироп темний хліб може мати високий глікемічний індекс, не менший ніж у разі білих сортів.
І у складі білків, жирів та вуглеводів вам напишуть, скільки цукрів буде. Їх може бути від 1 і більше (солодкі види хліба – 13 г). Тут головне орієнтуватися правило: менше доданих цукрів - корисніше.
3. Один із найкращих видів хліба – з меншим переліком інгредієнтів, як, наприклад у круглому українському хлібі.
Здорове харчування – важлива складова нашого життя, яка допомагає підтримувати фізичну форму та запобігати хворобам. Проте навіть найкорисніші продукти можуть становити небезпеку для здоров'я, якщо їх неправильно вживати або готувати, передають Патріот...
Яйця – дуже смачний та цінний продукт, який має бути у раціоні кожного. Яйця найкраще їсти у вареному вигляді, але варити їх потрібно так, щоб жовток був рідким, це близько 3-4 хвилин варіння, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz ділиться пора...