Темний хліб може бути шкідливішим за білий: Чому не варто вибирати за кольором

Існує поширений міф у тому, що чорний хліб дуже корисний. І люди, які дотримуються здорового харчування чи намагаються скинути вагу, обирають у магазині лише чорний чи сірий хліб, передають Патріоти України.

Чому темний хліб не завжди корисний і на що треба звертати увагу під час вибору, розповіла дієтолог Тетяна Лакуста на своїй сторінці в Instagram.

Чому темний хліб не завжди корисний

Коли йдеться про темні сорти хліба, то зазвичай мається на увазі цільнозерновий темний хліб, з додаванням висівок. Насправді темний хліб буває різним і в його складі може бути багато різних інгредієнтів, які не роблять його кориснішим, ніж сорти білого хліба.

Деякі виробники, наприклад, додають у хліб барвники, щоб зробити його темнішим. А ще цукрові сиропи для посилення смаку. Тому варто звертати увагу на склад хліба, тип помелу борошна, кількість доданого цукру.

Як вибрати найкорисніший хліб

1. Найкорисніший - грубий тип помелу, це обойне та обдирне. Таке борошно з цілого зерна, в якому міститься багато мінералів, вітамінів та корисних мікроелементів.

При цьому, перший, другий та вищі сорти відрізняються тим, що містять значно більше крохмалю, менше клітковини та мінералів.

2. Додані цукри – це окремий біль. Через яблучне пюре, солод, глюкозо-фруктозний сироп темний хліб може мати високий глікемічний індекс, не менший ніж у разі білих сортів.

І у складі білків, жирів та вуглеводів вам напишуть, скільки цукрів буде. Їх може бути від 1 і більше (солодкі види хліба – 13 г). Тут головне орієнтуватися правило: менше доданих цукрів - корисніше.

3. Один із найкращих видів хліба – з меншим переліком інгредієнтів, як, наприклад у круглому українському хлібі.


Варто знати! Що суворо заборонено робити у Святвечір

понеділок, 22 грудень 2025, 8:15

Здавна Святвечір - це символічний день, коли родина готується до Різдва. У цей день сім’я збирається разом, вечеряє у дружній атмосфері, але без гучних веселощів. Серед наших предків існували деякі заборони. Однак вважалося, що дотримання простих прави...

Гіпертонія небезпечна! Ці продукти краще ніколи не класти на тарілку

понеділок, 22 грудень 2025, 7:51

Гіпертонія стає дедалі поширенішою, і правильне харчування має вирішальне значення для контролю тиску. Дієтологи радять уникати продуктів, які підвищують ризик ускладнень, передають Патріоти України. Що варто виключити:. Дієтологи радять дотримуватися ...