Темний хліб може бути шкідливішим за білий: Чому не варто вибирати за кольором

Існує поширений міф у тому, що чорний хліб дуже корисний. І люди, які дотримуються здорового харчування чи намагаються скинути вагу, обирають у магазині лише чорний чи сірий хліб, передають Патріоти України.

Чому темний хліб не завжди корисний і на що треба звертати увагу під час вибору, розповіла дієтолог Тетяна Лакуста на своїй сторінці в Instagram.

Чому темний хліб не завжди корисний

Коли йдеться про темні сорти хліба, то зазвичай мається на увазі цільнозерновий темний хліб, з додаванням висівок. Насправді темний хліб буває різним і в його складі може бути багато різних інгредієнтів, які не роблять його кориснішим, ніж сорти білого хліба.

Деякі виробники, наприклад, додають у хліб барвники, щоб зробити його темнішим. А ще цукрові сиропи для посилення смаку. Тому варто звертати увагу на склад хліба, тип помелу борошна, кількість доданого цукру.

Як вибрати найкорисніший хліб

1. Найкорисніший - грубий тип помелу, це обойне та обдирне. Таке борошно з цілого зерна, в якому міститься багато мінералів, вітамінів та корисних мікроелементів.

При цьому, перший, другий та вищі сорти відрізняються тим, що містять значно більше крохмалю, менше клітковини та мінералів.

2. Додані цукри – це окремий біль. Через яблучне пюре, солод, глюкозо-фруктозний сироп темний хліб може мати високий глікемічний індекс, не менший ніж у разі білих сортів.

І у складі білків, жирів та вуглеводів вам напишуть, скільки цукрів буде. Їх може бути від 1 і більше (солодкі види хліба – 13 г). Тут головне орієнтуватися правило: менше доданих цукрів - корисніше.

3. Один із найкращих видів хліба – з меншим переліком інгредієнтів, як, наприклад у круглому українському хлібі.


Помилки будуть дорого коштувати! Що не можна їсти при гіпертонії

неділя, 23 березень 2025, 18:30

При гіпертонії важливо обмежити споживання деяких продуктів, які можуть спричинити підвищення артеріального тиску. Ось список продуктів, які краще уникати, передають Патріоти України. Для людей з підвищеним артеріальним тиском рекомендується зосередити...

Дачникам на замітку! ТОП-6 ранніх сортів редиски, які потрібно посадити цієї весни

неділя, 23 березень 2025, 17:50

Редиска є однією з найперших овочевих культур, яка з'являється на наших столах навесні. Її швидке дозрівання, хрустка текстура та приємний смак роблять її незамінною в раціоні багатьох людей. Особливо цінуються ранні сорти редиски, які дозволяють отрим...