Терміново включайте до меню: Вчені розповіли, як яблука впливають на серцево-судинні захворювання

Іспанські вчені з Університету Ровіра і Вірхілій виявили переваги вживання червоних яблук для профілактики серцево-судинних захворювань, передають Патріоти України.

Наукові дані показали, що люди, які їдять хоча б одне яблуко на день протягом року, знижують ризик смерті від серцевого нападу – на 25 %, а від інсульту – на 27 %. При цьому ймовірність гіпертонії зменшується на 9 %.

З іншого боку, дослідження підтвердили, що вони благотворно впливають на рівень ліпідів у крові. Отже, вживання 1 фрукта на день протягом не менше 8 тижнів знижує показники загального і "поганого" холестерину, а також підвищує рівень "хорошого".

Крім того, 200 г яблук викликають зниження систолічного артеріального тиску і сприяють нормалізації крові. Ці переваги були продемонстровані при вживанні 1 яблука на день незалежно від сорту. Однак, як пояснює дослідницька група, значна частина ефекту залежить від клімату, сезону збору врожаю та типу ґрунту, оскільки вони суттєво змінюють поживний склад.

Вся користь у шкірці? Дієтологи пояснили, чи безпечно їсти ківі без очищення

субота, 6 вересень 2025, 18:48

Звичка чистити ківі перед вживанням може відійти у минуле. У Голлівуді та соцмережах активно обговорюють новий тренд: їсти ківі разом зі шкіркою, передають Патріоти України. Популярності йому додала акторка Дженна Ортега, зірка серіалу «Венздей», яка п...

Лише спробуйте! Цей дешевий засіб усуне запахи в домі краще за будь-який освіжувач

субота, 6 вересень 2025, 17:10

Оцет - продукт, який є майже на кожній кухні, але його можливості виходять далеко за межі кулінарії. Багато господинь уже давно використовують його для прибирання: він змиває жир, видаляє накип і цвіль, пом’якшує тканини під час прання та навіть відляк...