Надмірне споживання цукру призводить до таких проблем зі здоров'ям, як ожиріння та цукровий діабет 2-го типу. Тепер вчені з’ясували, що раціон з високим вмістом доданого цукру може прискорити старіння клітин, передають Патріоти Україн
Такого висновку дійшли науковці з Університету Каліфорнії (США) у своєму дослідженні, опублікованому в науковому журналі JAMA Network Open, пише Health.
"Цукор сам по собі є запальним агентом, а також тим, що викликає окислювальний стрес в організмі", – зауважила співавторка дослідження Дороті Чу.
Окислювальний стрес виникає, коли кількість вільних радикалів (нестабільних молекул, які утворюються внаслідок природних біохімічних процесів) в організмі перевищує антиоксиданти. Це спричиняє пошкодження клітин. Окислювальний стрес та запалення можуть прискорити біологічне старіння.
Науковці проаналізували дані, зібрані в рамках дослідження Національного інституту серця, легенів і крові США (NGHS), яке проводилося з 1987 по 1997 рік. Вони містили інформацію про серцево-судинне здоров'я білих і темношкірих дівчат у віці від 9 до 19 років.У період з 2015 по 2019 рік дослідники спостерігали за майже 350 учасницями, які проживали в Північній Каліфорнії.
Жінки повідомили інформацію про свій раціон, а також надали зразки слини, які вчені використали для аналізу їхнього біологічного віку.
Спочатку дослідники проаналізували харчування учасниць. Вони порівняли його із середземноморською дієтою та схемою харчування, що пов'язана з меншим ризиком хронічних захворювань.
Виявилося, що учасниці, які дотримувалися дієти, зазвичай мали нижчий біологічний вік.
Потім вчені проаналізували споживання цукру. Вони з’ясували, що в середньому жінки споживали понад 60 грамів цукру щодня. Щоденний надлишок цукру, який вони з'їдали або випивали, коливався від 3 до 316 грамів.
Тоді як Управління з продовольства і медикаментів США рекомендує людям, які споживають близько 2000 калорій на день, їсти та випивати не більш ніж 50 грамів доданого цукру – це будь-який цукор, який людина додає до їжі чи напоїв.
Також дослідники виявили, що через споживання доданого цукру клітини старішають швидше, ніж через вік – навіть в учасниць, які дотримувалися здорового харчування. Тобто з роками їхні клітини, швидше за все, будуть біологічно старішими, ніж сама людина.
Науковці припускають, що надлишок цукру відіграє значну роль в епігенетиці – тобто в тому, як спосіб життя та навколишнє середовище впливають на зміни, що залишають відбиток на генах.
Також через нього прискорюється глікування – процес, під час якого цукор у крові приєднується до білків, через що утворюються шкідливі речовини. Вони можуть спричиняти запалення й окислювальний стрес, що прискорює старіння клітин.
Однак є і хороша новина. Пошкодження, спричинені епігенетичними процесами, є оборотними. Відмова від 10 грамів доданого цукру на день з часом поверне біологічний годинник людини приблизно на 2,4 місяця назад.
Буває, що після прання улюблені джинси сідають і вже не сидять так, як вам би того хотілося. Не варто поспішати до ательє чи витрачати кошти на нову річ. Існують способи розтягнути джинси в ширину та довжину. Як це зробити - читайте в матеріалі ТСН.ua,...
Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...