Точно не зацукриться: ТОП-3 важливих правила при готуванні варення

Варення - зимова заготівля, яку починають робити навіть в червні, щоб взимку ласувати солодкістю власного виробництва. Іноді буває так, що джем або варення зацукровується - доводиться щось з ним робити. УНІАН розповість, як правильно переварити варення, щоб зробити його менш густим, передають Патріоти України.

Чому кристалізується цукор в варенні - головні помилки

Перша і основна причина, чому джем або варення зацукровано - ви порушили технологію приготування. Швидше за все, додали занадто багато цукру, а це призвело до утворення кристалів. Також причиною може бути і нещільне закриття кришки, а ще - звичка пробувати варення до консервування. Якщо ви запустили ложку в солодку масу, потім в рот, а після - знову в варення, то не питайте, чому варення зацукровано в холодильнику або в погребі - скажіть: "Спасибі", що відбулися тільки цим, адже від таких дій могла навіть з'явитися цвіль.

Чи можна їсти зацукроване варення і як запобігти кристалізації

Звісно, вживати такий продукт в їжу не заборонено - крім затвердіння цукру, з ним більше нічого не відбувається, ніякої шкоди організму ви заподієте. Зате можете врахувати помилки і зробити так, щоб в майбутньому варення не загусало настільки:

  • завжди дотримуйтеся пропорцій, нічого не сипте "на око";
  • до кислим ягодам і фруктам додавайте більше цукру, ніж до солодких;
  • використовуйте метод переривчастої варіння - закипіло, вимкнули, остудили, знову закипіло (і так 3-4 рази).

Корисний лайфхак: запобігти зацукровування можна, додавши в варення (перед закруткою) крохмаль (150 гр на 1 кг ягід) або лимонну кислоту (5 гр, розчинених в 50 мл води, на 1 кг ягід).

Як виправити зацукроване варення - лайфхак

Для початку, ви повинні точно знати, як виглядає зацукроване варення, щоб не переплутати його з нормальним продуктом. У банці з кристалізованим джемом ви побачите чітке розшарування - на дні ємності буде шар цукру, а вгорі - ягоди або фрукти. Крім того, ви можете навіть спостерігати плаваючі в банку шматки цукру - це теж ознака зацукровування.

Розповідаємо, що можна зробити з варенням, якщо воно зацукровано:

  • спорудити водяну баню;
  • у неї опустіть відкриту банку з варенням;
  • всередину додайте 2-3 ст. л води;
  • нагрійте варення до закипання;
  • увімкніть вогонь і залиште на водяній бані до охолодження;
  • розлийте по новим банкам і закрийте кришками.

При відсутності водяної бані або небажанні її робити, можна скористатися мікрохвильовкою. Помістіть варення в СВЧ-піч, включіть її на повну потужність на 5-7 хвилин. Продукт розтане, але зберігати довго його не вийде - краще відразу з'їсти або використовувати для приготування випічки.

Секрет господинь! Як приготувати тушковане м’ясо, яке розпадається на волокна

неділя, 19 січень 2025, 6:13

М’ясо за цим рецептом виходить м’яким, навіть яловичина здається, що ніжна, мов куряче філе. Ідеальна м’ясна підлива до гарніру розпадається на волокна варто лише взяти губами шматочок, передають Патріоти України. Інгредієнти:. Свіже м’ясо ріжемо таким...

Перевірте себе! Цей тест покаже, які стосунки вам потрібні насправді

неділя, 19 січень 2025, 5:40

Психологи кажуть, що далеко не завжди люди перебувають саме в тих стосунках, у яких їм хотілося б бути. Зрозуміло, що всі бажають "любові та щастя", але як досягти цього? УНІАН пропонує психологічний тест на характер за картинками, щоб зрозуміти, що ва...