ТОП-5 головних шкідників томатів: Що потрібно про них знати і як позбутися

Городникам, які займаються вирощуванням томатів, необхідно не тільки підгодовувати розсаду після висадки в ґрунт і видаляти нижнє листя, щоб повітря вільно циркулювало між стеблами у нижній частині куща, а й боротися зі шкідникамиЮ передають Патріоти України.

Автори «Моя дача. Сад та город» називають «чільну п'ятірку» шкідників і розповідають, що з ними вчиняти. Слизень любить ласувати листям і плодами. Позбутися його допомагає розсипаний навколо куща попіл, тютюновий пил або подрібнена яєчна шкаралупа.

Білокрилка заражає листя томату — вони жовтіють і в'януть. Для боротьби зі шкідником можна використовувати часниковий розчин чи нашатир.

Також можна приготувати такий розчин. Півлітрову банку з хвоєю залити олією і нагріти до 80 С. Коли олія помутнішає, а хвоя стане коричневою, зняти з вогню. Розчинити 200 г натертого господарського мила у невеликій кількості окропу (вода повинна трохи покрити мильну стружку). Змішати мильний розчин та 200 мл хвойної олії. Суміш, що вийшла, розвести у 10 літрах води. Обприскувати рослини раз на 7 днів.

Ведмедка прогризає кореневу систему томату. Від непроханого гостя допоможуть настій з оцту та гіркого перцю.

Дротягик пошкоджує кореневу систему і проповзає у стебло. Профілактику слід проводити восени, розкислюючи або роблячи нейтральним ґрунт.

Павутинний кліщ проявляється у вигляді білих крапок на листочках рослини. Можна обробити рослини розчином з кульбаб та часнику з милом.

Цей інгредієнт у популярних свічках токсичніший, ніж вихлопи дизеля. Перевірте, що вдихаєте!

вівторок, 9 грудень 2025, 10:12

Ароматні свічки є майже в кожній оселі. Вони створюють атмосферу затишку, допомагають розслабитися й додають дому приємного запаху. Але за м’яким світлом і улюбленими ароматами може ховатися небезпека, про яку більшість навіть не здогадується. Деякі з ...

Це може здивувати! Лікарі пояснили, чому какао варто пити щодня

вівторок, 9 грудень 2025, 9:48

Какао - улюблений багатьма напій, який є не лише смачним, але й надзвичайно корисним, особливо для людей старше п’ятдесяти років. Завдяки високій концентрації антиоксидантів, магнію, цинку, фосфору та калію, регулярне вживання какао підтримує здоров'я ...