ТОП-5 звичайних продуктів і напоїв, які можуть спричиняти хронічну втому

Втома є досить звичним явищем для багатьох із нас, особливо під час війни. Якщо втома стає хронічним явищем - так званим синдромом (CFS), це може негативно вплинути на якість життя, передають Патріоти України.

Синдром хронічної втоми, також відомий як міалгічний енцефаломієліт (МЕ), спричиняє проблеми зі сном, біль у суглобах, лімфатичних вузлах, а також труднощі з зосередженням.

Існують декілька досліджень, які доводять, що люди з цим синдромом повинні дотримуватися дієти, щоб контролювати симптоми. Деякі дані свідчать про те, що пробіотики, добавки з коензимом Q10 (CoQ10) і НАДН, какао та омега-3 жирні кислоти допомагають у лікуванні симптомів синдрому хронічної втоми.

Ба більше, споживання цільнозернових продуктів, фруктів, овочів і продуктів з омега-3 жирними кислотами, таких як риба та морепродукти, медики пов’язують зі зниженням втоми в цілому.

Хоча жорсткої дієти у разі синдрому хронічної втоми не існує, деяка їжа його провокує.

Якщо ви страждаєте на синдром хронічної втоми, ось 5 продуктів, які можуть бути пов’язані з наслідками цього діагнозу. Тож обмеження або уникнення їх допоможе почуватися трохи бадьоріше.

Жирне м'ясо

М’ясо з високим вмістом жиру, як виявляють спостереження, опубліковані в Journal of Human Nutrition and Dietetics (JHND), пов’язане з симптомами синдрому хронічної втоми. Обирайте біле м’ясо кролика, курки, індички.

Білий хліб

Білий хліб має низький вміст клітковини. Фахівці кажуть, що раціон з низьким вмістом клітковини пов’язаний з симптомами синдрому хронічної втоми. Цільнозерновий хліб надасть організму більше клітковини.

Цукерки

Вживання солодкої їжі призводить до стрибка рівня глюкози з подальшим потенційним падінням, що може призвести до млявості. Якщо вам хочеться солоденького, оберіть темний шоколад, оскільки поліфеноли, які містяться в какао, не викличуть симптомів синдрому хронічної втоми.

Напої з високим вмістом фруктози чи цукру

Дослідження показують, газована вода з високим вмістом фруктози, цукру, кукурудзяного сиропу може викликати запалення в організмі. А симптоми синдрому хронічної втоми - один з проявів такого запалення. Обмежте споживання солодких газованих напоїв в раціоні.

Алкоголь

Алкогольні напої зневоднюють організм. Навіть без наявного синдрому хронічної втоми, систематично випиваючи зайве, ви її відчуєте.

Джерело: ТСН.ua

А ви це знали? Чи справді банани допомагають схуднути

субота, 27 липень 2024, 13:15

Незалежно від того, чи це теплий шматочок бананового хліба, корисний смузі чи просто перекус перед тренуванням, банани можуть стати смачним і поживним доповненням до вашого раціону. Вони багаті на важливі речовини, такі як харчові волокна, вітаміни B6 ...

Лише спробуйте! Такі котлети ви ще не готували - з риби, рису та моркви

субота, 27 липень 2024, 12:12

Звичайні рибні котлети всі добре знають. І те що їх можна подати з рисом на гарнір теж. А от рецепт приготування, де все це разом поєднано, знають не всі. Пропонуємо спробувати приготувати рибні котлети з рисом та морквою, бо котлети виходять ніжні та ...