Ні для кого не секрет, що фастфуд хоч і смачний, але загалом не корисний. Насправді, вплив фаст-фуду на організм набагато ширший, ніж просто збільшення талії, передають Патріоти України.
Вчені виявили, що дієта з високим вмістом шкідливих жирів, натрію та цукру, які переважають у фастфуді, негативно впливає на мозок, кістки та настрій. Тож, що ж станеться, якщо повністю відмовитися від фаст-фуду? Про це розповідає видання eatthis.com.
Варто повністю виключити фастфуд зі свого раціону. Тоді ви помітите сім змін у своєму організмі, коли припините їсти фастфуд.
Ваші джинси сидітимуть краще
Фастфуд містить величезну кількість натрію, і ви можете легко перевищити добову норму, з'ївши всього одну порцію. Наприклад, Double Quarter Pounder із сиром і середньою порцією картоплі фрі у McDonald's має 1630 міліграмів натрію, а 8-дюймовий сендвіч Chicken Mesquite у Quiznos – аж 2230 міліграмів. Рекомендація Американської кардіологічної асоціації – не більше 2300 міліграмів натрію на день, з ідеальною нормою до 1500 міліграмів. Ваш організм реагує на надлишок солі, утримуючи воду, щоб підтримувати баланс натрію, що призводить до здуття живота. Відмовтеся від фаст-фуду, і ви помітите, як здуття зникає, а ваші джинси сидять краще.
Ви знижуєте ризик серцевих захворювань
Згідно з дослідженням у журналі Circulation, споживання фастфуду більше двох разів на тиждень підвищує ризик серцевих захворювань у 1,5 рази в порівнянні з тими, хто їсть його рідко або взагалі не їсть. Високий вміст жиру та натрію у фастфуді є основною причиною цього. Якби американці зменшили споживання натрію, це могло б запобігти 120 000 випадкам серцевих захворювань, 66 000 інсультів та 99 000 серцевих нападів щороку, згідно з British Medical Journal.
Ви покращуєте пам'ять і здатність до навчання
Роки споживання смаженої їжі в ресторанах фастфуду негативно впливають на ваше тіло. Дослідження, опубліковане в журналі Brain, Behavior, and Immunity, показало, що миші, які їли шкідливу їжу, втрачали пам’ять і когнітивні здібності всього через тиждень. Ці ефекти також стосуються людей. Дослідники з Орегонського університету охорони здоров’я та науки виявили, що високий рівень транс-жирів у крові зменшує об’єм сірої речовини в мозку, замінюючи корисні жири в мембранах і погіршуючи функціонування мозку. Отже, фастфуд може дійсно нашкодити вашому мозку.
Ваш настрій покращується
Дослідження, опубліковане в журналі Public Health Nutrition, показало, що споживання фастфуду пов’язане з вищим рівнем депресії, і ризик зростає з кількістю з'їденого фастфуду. Інше дослідження, опубліковане в Brain, Behavior, and Immunity, виявило, що жінки, які вживали багато продуктів, що викликають запалення, таких як безалкогольні напої, рафіновані вуглеводи, червоне м’ясо та маргарин, мали на 41% вищий ризик депресії протягом 12 років порівняно з тими, хто їв дієту, багату на корисні жири, овочі, каву та вино. Тому, хоча чорна кава з McCafe може бути винятком, більшість продуктів фастфуду лише погіршують настрій.
Ви зменшуєте ризик діабету
Дієта з високим вмістом насичених жирів та транс-жирів, якими багатий фаст-фуд, може призвести до інсулінорезистентності, стану, при якому організм виділяє все більше цукру в кров. З часом це може призвести до збільшення ваги та значного підвищення ризику діабету 2 типу. Дослідження, опубліковане в The Lancet, показало, що регулярне вживання фаст-фуду подвоює ваші шанси на розвиток інсулінорезистентності.
Ви отримуєте міцніші кістки
Надмірно солона картопля фрі може мати довгострокові негативні наслідки. Дослідники з Університету Стоуні-Брук виявили, що надмірне споживання солі пов’язане з високим кров’яним тиском, інсультами та зниженням функції нирок. Крім того, натрій конкурує з кальцієм у вашому організмі, що впливає на ваші кістки. Чим більше натрію ви вживаєте, тим більше кальцію ваш організм втрачає із сечею, що призводить до демінералізації кісток і зменшення їх маси, підвищуючи ризик остеопорозу та переломів. Відмова від фастфуду допоможе зміцнити ваші кістки.
У вас більше енергії
Фастфуд містить багато цукру, який часто ховається в несподіваних пунктах меню. Наприклад, курячий салат з яблуком містить 23 грами цукру, хоча салат здається здоровим вибором. Вживання великої кількості рафінованого цукру та простих вуглеводів викликає виділення інсуліну, щоб знизити рівень цукру в крові. Оскільки фастфуд не містить достатньо складних вуглеводів для тривалої енергії, рівень цукру в крові швидко падає після їжі, залишаючи вас втомленими. Відмова від фастфуду допоможе почуватися краще, уникнувши сонливості та раптових спадів енергії.
Жоден ранок не обходиться без запашного напою, який бадьорить і заряджає енергією на весь день, передають Патріоти України. Розповідаємо, чи можна підігріти каву в мікрохвильовці, як це вплине це на якість і смак напою. Так, напій можна підігрівати у м...
Не всі каструлі підходять для приготування їжі. Обираючи ємність, важливо враховувати матеріал, з якого він виготовлений. Це стосується зокрема алюмінієвого посуду, який все ще часто використовується на кухнях завдяки своїй довговічності та зручності. ...