ТОП-7 пар продуктів, які допоможуть скинути зайву вагу

Ви помічали, що при одній і тій же кількості калорій їжа або допомагає втрачати вагу швидше, або кожні 100 г даються титанічними зусиллями? І найдивніше: можна їсти абсолютно корисну їжу і не худнути, а після заборонених продуктів вага раптом починає падати, передають Патріоти України.

Цьому є наукове пояснення. Деякі поєднання продуктів можуть прискорювати або уповільнювати обмін речовин, оскільки їх активні компоненти взаємодіють між собою. Про те, як саме це працює, ми розповімо в зібраних прикладах ефективних комбінацій.

М’ясо і чорний перець

Вчені вивчили, як чорний перець у поєднанні з куркумою впливає на засвоюваність м’яса з гамбургера. Виявилося, що жирне м’ясо стає кориснішим, якщо додати приправи під час його приготування. М’ясо – основне джерело білка. Тому використання приправ дозволить не відмовлятися від улюблених продуктів на період схуднення і принесе користь здоров’ю. Перець особливо корисний тим, хто займається спортом: покращує метаболізм, регулює вуглеводний і жировий обмін. Вчені рекомендують ввести його до раціону як харчову добавку для посилення корисного ефекту фізичної активності.

Молоко і куркума

Молоко з куркумою може стати альтернативою протеїновим коктейлям або готовим питним йогуртам (в останніх зазвичай чимало цукру та інших домішок). Цей напій ще називають golden milk, «золоте молоко». Приготувати його можна вдома:

  1. Змішайте 40 г куркуми і 100 мл води.
  2. Закип’ятіть суміш, після чого ще 5-10 хвилин варіть, помішуючи до стану густої пасти.
  3. Додайте 1 ч. л. пасти на склянку кип’яченого молока.

Готову пасту необхідно зберігати в холодильнику (але не понад місяць). В 1 ст. л. куркуми міститься: 26% від добової норми марганцю, 16% від добової норми заліза, незамінні жирні кислоти омега-3 і омега-6, вітаміни В6 і С. Вчені вважають, що зайва вага завжди пов’язана із запаленням в організмі. Якщо усунути цей процес, людина починає худнути швидше. Куркумін знижує запалення, окислювальний стрес і артеріальний тиск, покращує чутливість до інсуліну. Молочні продукти допомагають втрачати зайві кілограми. У людей, що п’ють молоко, знижується ризик діабету 2-го типу, серцево-судинних захворювань (особливо інсульту) і збільшується міцність кісток.

Яйця і солодкий перець

Вчені вивчили різницю у відчутті ситості, яке виникає після вживання на сніданок яєць і хлібобулочних виробів. Виявилося, що після білкового сніданку людина відчуває себе ситою набагато довше. Яєчня на сніданок допомагає з’їдати на 18% менше калорій за день. Читайте також: 6 простих лімфодренажних вправ, з якими вага йде без дієт Солодкий перець допоможе зрушити вагу з мертвої точки: в 100 г цього овочу міститься 213% від добової норми вітаміну С. Коли в організмі достатня кількість вітаміну С, він окислює на 1/3 більше жирів під час тренування, і вага йде вниз. Існує гіпотеза, що саме дефіцит вітаміну С призводить до того, що вага стоїть на місці.

Грейпфрут і риба

Половинка грейпфрута перед їдою допомагає знизити вагу. У групі людей, які вживали склянку грейпфрутового соку або половинку свіжого грейпфрута, втрата ваги становила близько 1,5-1,6 кг за 12 тижнів. Важливо, що люди, які брали участь в дослідженні, не змінювали свого звичного раціону, а просто додали до нього грейпфрут. За рік така невелика зміна потенційно допоможе скинути 6,4 кг. В як білкову основу раціону можна використовувати рибу. Так, в 100 г сардин міститься 49% від добової норми білка, 68% від добової норми вітаміну D і 149% від добової норми вітаміну В12, низький рівень якого часто пов’язаний з наявністю зайвої ваги. Для порівняння, в 100 г лосося міститься 51% від добової норми білка і 58% від добової норми вітаміну В12.

Шоколад і червоний гострий перець

100 г темного шоколаду (70-85% какао в складі) містять, у % від добової норми споживання:

  • білок – 16%;
  • залізо – 66%, марганець – 97%;
  • мідь – 88%, цинк – 22%, магній – 57%;
  • омега-3 і омега-6 – 34 мг і 1 218 мг;
  • вітамін В6 – 2%, В12 – 5%, вітамін К – 9%, рибофлавін – 5%.

Метаболізм може сповільнюватися на тлі нестачі заліза, цинку і селену. Зайва вага часто зустрічається у людей з низьким вмістом заліза в організмі. Тому важливо додавати до раціону продукти, що максимально задовольняють денну потребу в корисних речовинах. У 100 г шоколаду міститься 80 мг кофеїну, який прискорює метаболізм. Приблизно стільки ж кофеїну міститься в чашці еспресо. Червоний перець містить капсаїцин. Він прискорює обмін речовин, допомагає спалити більше калорій, надовго дає відчуття ситості.

Домашній сир і вишня

Дослідники з Університету штату Флорида виявили, що сир – це чудесний варіант для пізньої вечері. Фахівці вивчали реакцію організму на 30 г білка, спожитого за 30-60 хвилин до сну. Сир поліпшив обмін речовин, позитивно вплинув на структуру м’язів і загальний стан здоров’я. Вишня багата антоціанами, які допомагають боротися з надлишками жиру в організмі. Вишневий сік – незамінний помічник для тих, хто активно займається спортом. Сік знижує відчуття втрати сили і допомагає швидше відновити м’язи, зменшує запалення в організмі. Із 150 г вишні організм отримує 40% від добової норми вітаміну А, 26% від добової норми вітаміну С.

Картопля і томатний сік

Солодка картопля відрізняється від білої: вона містить мало крохмалю. Тому за своїми поживними властивостями, вмістом клітковини і калію, енергетичної цінності вона дуже схожа з бананом. На відміну від листових зелених овочів, картопля забезпечує нас білком високої біологічної цінності. Вчені активно досліджують, чи дійсно вживання картоплі веде до збільшення ваги, і спростовують цю ідею. Більша частина калорій в порції картоплі, приготовленої будь-яким способом (картопля фрі, обсмажена картопля, чипси), – це жири, які до того ж піддали тепловій обробці. Немає точних доказів того, що вживання картоплі, приготованої без олії (печеної або вареної картоплі), призводить до набору ваги. Картопля – чудове джерело нерозчинної клітковини, яка допомагає шлунку працювати швидше. В одному з досліджень вчені виявили, що солодка картопля допомагає боротися із зайвою вагою. Цей ефект можна пояснити тим, що після вживання картоплі почуття голоду настає пізніше, і в підсумку загальна калорійність добового раціону зменшується. У 100 г печеної картоплі міститься майже стільки ж клітковини, як і в бурому рисі, але менше калорій. Страву з печеної картоплі можна доповнити томатним соком або свіжими помідорами. Томатний сік допомагає зменшити об’єм талії. Це було з’ясовано в ході дослідження, в якому жінки випивали по 280 мл томатного соку щодня протягом 2 місяців. Цей ефект досягається завдяки лікопіну – речовині, що міститься в помідорах та інших червоних овочах і захищає нас від проблем з метаболізмом.

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...

Є секрет! Як варити макарони, щоб вони точно не злиплися

субота, 27 липень 2024, 17:08

Під час варіння макаронних виробів у недосвідчених господинь буває прикрість: макарони розварилися, злиплися або прилипли до дна каструлі. Щоб цих казусів не було, достатньо знати декілька правил, передають Патріоти України.