ТОП-9 вражаючих прикладів того, як ми самі впливаємо на наш мозок

Мабуть, мозок - найзагадковіший орган нашого організму. Вчені постійно дізнаються нові факти про його роботу, але загадок як і раніше багато, передають Патріоти України.

Між нами, дівчатками вирішили познайомити вас з найбільш яскравими відкриттями останніх років в області дослідження мозку, які вас напевно здивують.

9. Хронічне недосипання погіршує пам’ять

Вчені з Каліфорнійського університету в Берклі знайшли переконливі докази того, що дефіцит сну може погіршувати пам’ять і викликати хворобу Альцгеймера. Справа в тому, що під час повноцінного сну клітини мозку видаляють токсичні сполуки, які руйнівно впливають на мозок. Якщо ж людина хронічно не висипається, ці сполуки негативно впливають на клітини мозку.

8. Тривалий стрес руйнує мозок

Зниження пам’яті, здатності до навчання, самоконтролюось чим загрожує хронічне стресовий стан організму. Крім того, він сприяє тому, що людина відчуває дратівливість, тривогу, напруженість, часто відволікається.

7. Закоханість і ненависть мають багато спільного

Британські вчені виявили , що почуття любові і ненависті зароджуються в схожих областях мозку. Однак, на відміну від ненависті, любов істотно знижує активність областей мозку, що відповідають за розважливе і логічне мислення.

6. Мозок особливо чутливий до зневоднення

Наш мозок майже на 80% складається з води. Тому навіть помірна втрата рідини (близько 2%) вже знижує концентрацію уваги, призводить до погіршення короткотермінової пам’яті та інших пізнавальних здібностей.

5. Вагітність змінює структуру головного мозку

Вчені довели , що у вагітних зменшується обсяг сірої речовини в ділянках мозку, що відповідають за соціальне пізнання і вміння розуміти інших людей. Все це необхідно, щоб посилити зв’язок між матір’ю і дитиною і допомогти жінці краще розуміти потреби свого немовляти і помічати можливі зовнішні загрози.

4. Велика кількість цукру в раціоні погіршує пам’ять і знижує здатність до навчання

Велика кількість фруктози в раціоні уповільнює роботу мозку, знижує його здатність вивчати і запам’ятовувати інформацію, концентруватися. Це викликано тим, що надлишок цукру руйнує нейронні зв’язки мозку.

Вчені підкреслюють, що цукор промислового виробництва набагато більш шкідливий (додається в безалкогольні напої, приправи, соуси і дитяче харчування). Однак продукти з вмістом жирних кислот омега-3 (жирна риба, горіхи, рибний жир) відновлюють наслідки порушення.

3. Романтична любов і материнські почуття дуже схожі

Виявляється, за активністю мозку романтичні відносини і материнські почуття дуже схожі, але при цьому є і відмінності. Наприклад, при пристрасному коханні активізуються відділи мозку, які мають відношення до сексуального збудження. Крім цього, знижується почуття занепокоєння і страху, посилюється відчуття ейфорії. У матерів же активізуються ділянки, відповідальні за формування почуття прихильності.

2. Заняття живописом покращує роботу мозку

Дослідження показало, що заняття живописом і споглядання творів мистецтва покращують взаємодію між частинами мозку і уповільнюють його старіння. Вчені вивчили вплив мистецтва на людей у віці від 62 до 70 років. Половина з них пройшла курс мистецтвознавства, а інша половина – курс навчання живопису. При цьому малярство дало сильніший результат, ніж курси мистецтвознавства.

1. Читання чудово тренує мозок

Оксфордські вчені довели, що в процесі читання тренуються пізнавальні здібності мозку. При цьому активізуються області, які в інший час не бувають задіяні. При читанні кров надходить в області мозку, які пов’язані зі здібностями до концентрації і пізнання. Примітно, що цей ефект не виникає при перегляді телевізора або в процесі комп’ютерної гри.

Все дуже просто! Як розігріти картопляне пюре, щоб зберегти смак страви

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:12

Досвідчені кухарі не рекомендують готувати картопляне пюре із запасом, оскільки наступного дня його практично неможливо подавати до столу. Смак страви стає зовсім не таким, як одразу ж після приготування. Якщо використовувати мікрохвильову піч, то це о...

Це справді працює! Експерти назвали овоч номер один, який регулює рівень цукру в крові

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:57

Можливо, ви вже неодноразово чули фразу обов’язково з'їжте всю броколі - і це зовсім не дивно. У цій дитячій пораді дійсно закладена частка правди, передають Патріоти України. Броколі відома своїми вражаючими перевагами для здоров’я. Вона не тільки ма...