Труїтеся за свої ж гроші! Названо сало, яке не можна їсти ні в якому разі

Сало - популярний український продукт, який є практично в кожному холодильнику. Воно добре насичує, може зберігатися роками і, як стверджують дієтологи - сало дуже корисне, передають Патріоти України.

Правда, не все. УНІАН розбирався, яке сало і кому можна їсти без побоювання, а яке навпаки - шкідливе для здоров'я.

Сало - це шар жиру, який містить вітаміни, поліненасичені жирні кислоти, антиоксиданти та багатий селеном. Користь сала важко переоцінити: воно зміцнює імунітет, протистоїть раковим захворюванням, захищає судини від атеросклерозу, покращує обмін речовин і має хорошу жовчогінну властивість. Але, виявляється, не все сало однаково корисне.

Чим шкідливе сало

Сало буває різних видів: сире солоне, копчене, варене і смажене. Серед усіх корисно їсти тільки сире солоне сало - після засолу воно практично не втрачає своїх корисних властивостей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

При варці з сала просто "йдуть" корисні речовини. Найшкідливішим вважається копчене сало і смажене сало. При такій обробці в продукті утворюються шкідливі для здоров'я канцерогени, а, зловживаючи ним, можна "заробити" панкреатит, холецистит, камені в жовчному міхурі та високий рівень холестерину в крові. Тому лікарі радять відмовитися від смаженого і копченого сала або, в крайньому випадку, не захоплюватися ним. Втім, сире солоне сало можна теж не всім.

Чим небезпечне сире сало і кому його їсти не можна

Сире, але солоне сало теж може бути небезпечне для здоров'я деяких людей. Лікарі не рекомендують вживати його:

  • при захворюваннях печінки;
  • з захворюваннями нирок;
  • при жовчнокам'яній хворобй;
  • при панкреатиті;
  • при холециститі;
  • при порушеннях обміну холестерину;
  • людям із зайвою вагою - можна тільки після індивідуальної консультації лікаря-дієтолога.

Також лікарі попереджають, що не можна їсти старе жовте сало - в ньому можуть міститися шкідливі для організму канцерогени і токсини.

Найкорисніше - несолоне сире сало. Його можна їсти щодня, але в межах розумного - 20-25 г, це 1-2 шматочки.

Джерело: УНІАН

Забудете про проблему! Як позбутися конденсату на вікнах - прості трюки, які працюють

четвер, 9 жовтень 2025, 8:15

Ви помічали, що вранці ваші вікна покриті крапельками конденсату? Це не лише псує вигляд кімнати, а й може призвести до плісняви та неприємного запаху. Ось кілька ефективних способів, які допоможуть уникнути проблем, передають Патріоти України. Конденс...

Народні прикмети на 9 жовтня. Що українці спрадавна вживали цього дня, аби набратися здоров'я на рік

четвер, 9 жовтень 2025, 7:53

9 жовтня за новим церковним календарем (22 жовтня за старим) - день пам'яті апостола Якова Алфеєва. За старим календарним стилем - день пам'яті святого Іоана Богослова. Про апостола відомо небагато. Яків жив у I столітті, був братом апостола і євангелі...