Труїтеся за свої ж гроші! Названо сало, яке не можна їсти ні в якому разі

Сало - популярний український продукт, який є практично в кожному холодильнику. Воно добре насичує, може зберігатися роками і, як стверджують дієтологи - сало дуже корисне, передають Патріоти України.

Правда, не все. УНІАН розбирався, яке сало і кому можна їсти без побоювання, а яке навпаки - шкідливе для здоров'я.

Сало - це шар жиру, який містить вітаміни, поліненасичені жирні кислоти, антиоксиданти та багатий селеном. Користь сала важко переоцінити: воно зміцнює імунітет, протистоїть раковим захворюванням, захищає судини від атеросклерозу, покращує обмін речовин і має хорошу жовчогінну властивість. Але, виявляється, не все сало однаково корисне.

Чим шкідливе сало

Сало буває різних видів: сире солоне, копчене, варене і смажене. Серед усіх корисно їсти тільки сире солоне сало - після засолу воно практично не втрачає своїх корисних властивостей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

При варці з сала просто "йдуть" корисні речовини. Найшкідливішим вважається копчене сало і смажене сало. При такій обробці в продукті утворюються шкідливі для здоров'я канцерогени, а, зловживаючи ним, можна "заробити" панкреатит, холецистит, камені в жовчному міхурі та високий рівень холестерину в крові. Тому лікарі радять відмовитися від смаженого і копченого сала або, в крайньому випадку, не захоплюватися ним. Втім, сире солоне сало можна теж не всім.

Чим небезпечне сире сало і кому його їсти не можна

Сире, але солоне сало теж може бути небезпечне для здоров'я деяких людей. Лікарі не рекомендують вживати його:

  • при захворюваннях печінки;
  • з захворюваннями нирок;
  • при жовчнокам'яній хворобй;
  • при панкреатиті;
  • при холециститі;
  • при порушеннях обміну холестерину;
  • людям із зайвою вагою - можна тільки після індивідуальної консультації лікаря-дієтолога.

Також лікарі попереджають, що не можна їсти старе жовте сало - в ньому можуть міститися шкідливі для організму канцерогени і токсини.

Найкорисніше - несолоне сире сало. Його можна їсти щодня, але в межах розумного - 20-25 г, це 1-2 шматочки.

Джерело: УНІАН

А ви це знали? Чому не можна класти овочі на нижню полицю холодильника

п’ятниця, 7 лютий 2025, 9:55

Більшість людей звикли зберігати овочі та фрукти на нижній полиці холодильника, вважаючи, що там для них ідеальне місце. Але насправді це велика помилка, яка може призвести до швидкого псування продуктів. Холодильник має різні температурні зони, і кожн...

Не пропустіть! Названо "невинний" ранковий симптом раку

п’ятниця, 7 лютий 2025, 9:32

Дуже складно виявити рак. Однак виявляється, є перші ознаки, які можуть допомогти в цьому. Деякі з них проявляються лише зранку, хоча ці симптоми часто ігнорують. Які ознаки раку в організмі — читайте в матеріалі ТСН.ua. В India Times повідомили про пе...