Це допоможе врятуватися від аварій! Як правильно гальмувати на зимовій дорозі - поради експертів

Прихід зими зі снігопадами та ожеледицею вимагає від водіїв підвищеної уваги та певних навичок водіння. Про що треба пам'ятати і як упоратися з небезпечною ситуацією? Прості правила та рекомендації допоможуть у складних дорожніх умовах, передають Патріоти України.

Як визначити ожеледицю?

Про те, що попереду дорога вкрита льодом, підкаже раптове запотівання скла. Це свідчить про різке зниження температури повітря. Зледенілі ділянки зустрічаються на зупинках громадського транспорту, мостах та шляхопроводах, а за містом – у пониззі і на ділянках шосе навпроти розривів лісосмуги, там, де гуляють вітри.

Якщо візуально оцінити дорогу не вдається, можна перевірити зчеплення коліс із дорожнім покриттям, акуратно натиснувши на педаль газу. Якщо провідні колеса пробуксовують, значить дорога досить слизька і потрібно дотримуватись певних правил.

Як правильно гальмувати?

У жодному разі не можна різко натискати на педаль гальма. Це найгірше рішення на обмерзлій дорозі, оскільки з заблокованими колесами автомобіль стане некерованим. На більшості сучасних автомобілів встановлюють антиблокувальну гальмівну систему (АВS), яка запобігає повному блокуванню коліс, зберігаючи керованість.

Найкращим способом зниження швидкості є "гальмування двигуном". Для цього необхідно прибрати ногу з педалі газу та перейти на нижчу передачу. Погасити швидкість допоможе гальмування з короткочасним натисканням на педаль гальма.

Дистанція та швидкість

Головне правило на будь-якій дорозі, будь-якої пори року – дотримання дистанції та швидкісного режиму. Пам'ятайте, гальмівний шлях в умовах ожеледиці збільшується у кілька разів. Не варто також переоцінювати свої сили. Вибирайте безпечну швидкість, за якої ви можете контролювати ситуацію на дорозі та стабільність поведінки вашого авто. Поступайтеся дороги тим, хто ігнорує небезпеку – це захистить від багатьох неприємностей.

Що робити при заносі?

Якщо відчули, що автомобіль потрапив у занос, не панікуйте! Без різких рухів повертайте кермо у бік заносу. У жодному разі не гальмуйте, це тільки погіршить ситуацію. Якщо автомобіль задньопривідний, потрібно плавно скинути швидкість. Якщо передньопривідний, навпаки, краще трохи додати "газу", щоб тяга на керованих колесах допомогла вивести автомобіль із заносу. Пам'ятайте, що в умовах ожеледиці всі дії кермом та гальмування мають бути плавними.

Секрет досвідчених господинь! Як зробити, щоб рис на гарнір був ідеально білим та розсипчастим

вівторок, 16 квітень 2024, 14:12

Білий і розсипчастий рис можуть легко приготувати досвічені кулінари, які слідують простим, але маловідомим хитрощам. У багатьох крупа виходить не такою апетитною, як хотілося б: злипається і темніє колір, передають Патріоти України. Для того, щоб рис ...

Це така смакота! Як приготувати тонке та хрумке тісто для піци

вівторок, 16 квітень 2024, 11:12

Домашня піца вийде в рази дешевше і звичайно смачніше за ту, що можна замовити в ресторані, однак є одна важлива умова - це ідеальне тісто, передають Патріоти України. У справжніх піцеріях страву подають із тоненьким тістом, яке хрумтить і тане в роті....