
Головний біль може бути викликаний різними факторами. Іноді це результат стресу, браку сну, втоми або голоду. Про це пише дієтологиня Світлана Фус, передають Патріоти України.
«Приблизно 20% всіх випадків головного болю, в тому числі і мігрені, пов’язані з вживанням певних компонентів продуктів харчування. В деяких людей голова починає боліти під час або після їжі. В такому разі треба звернути увагу на свій раціон, можливо продукти містять інгредієнти, до яких ви чутливі», — пише вона.
Такими інгредієнтами можуть бути:
- Біогенні аміни. Найвідоміші з них — гістамін та тирамін. Багато їх у сирі, дріжджах та виробах з ними, cосисках, пиві, вині, шоколаді, горіхах, тощо. Тому, якщо разом з вином з’їсти, наприклад, сир рокфор або фету, а потім ще шматочок шоколаду або шоколадний десерт, можна очікувати головний біль. Треба пам’ятати, що кількість тираміну в продуктах збільшується при їх тривалому зберіганні, багато його в несвіжих продуктах.
- Сульфіти. Консерванти, які додають в продукти харчування для припинення росту бактерій. Можуть знаходитись у вині, пиві, сухофруктах, мармеладі, піці, чіпсах, варенні, морепродуктах, переробленому м’ясі. Цей компонент здатний накопичуватися в організмі при частому споживанні таких продуктів.
- Аспартам. ВІн входить до складу солодкої газованої води — фанти, кока-коли та інших⠀напоїв, «жуйок», а також до «швидких сніданків».
- Глутамат натрію. Його використовують, як харчову добавку для виробництва копчених і ковбасних виробів, різноманітних консервованих продуктів, соусів, сухих приправ, сухариків і чіпсів. Глутамат натрію власне і може провокувати сильні мігрені. Азіатська кухня не кращий вибір для людей, чутливих до глутамату.
«Заведіть щоденник харчування та фіксуйте в ньому, після якої їжі з’являється головний біль, погане самопочуття. Це дозволить вам виявити продукт- провокатор, скоротити його кількість в раціоні або повністю виключити», — радить дієтологиня.
Ми щодня носимо одяг, який здається цілком безпечним. Проте деякі речі можуть містити значно більше "життя", ніж нам хотілося б. Мікробіологи попереджають: один популярний предмет гардероба створює ідеальні умови для розмноження бактерій і грибків, що ...
Згідно з висновками нещодавнього дослідження, рівень вітаміну С у шкірі тісно пов'язаний з рівнем цього вітаміну в крові, а підвищити його можна завдяки щоденному споживанню продуктів, багатих на цей вітамін - зокрема ківі. Результати опублікували 28 ж...