
Потяг людини до алкоголю може бути закладений еволюцією і пов’язаний з тим, що наші далекі пращури споживали стиглі ферментовані перебродивші фрукти. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Science Advances, передають Патріоти України.
Історики з’ясували, що найдавніші археологічні докази вживання алкогольних напоїв датуються 9000–13 000 років тому в Китаї та на Близькому Сході.
За словами вчених, потяг людини до алкоголю може випливати з еволюційного зв’язку між етанолом та фруктами, які споживають тварини в природі. Ферментативні дріжджі широко поширені в земній біосфері, а прості вуглеводи, що лежать в основі виробництва етанолу, є звичайним явищем у фруктах.
Особливий інтерес представляє опис впливу харчового етанолу на шимпанзе у їхньому природному середовищі. Шимпанзе є одними з наших двох найближчих живих родичів і, разом з майже всіма сучасними мавпами, хронічно споживають великі обсяги стиглих фруктів. Вважається, що цей плодоїдний раціон схожий на раціон нашого останнього спільного предка з шимпанзе.
Дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі з’ясували, що шимпанзе, що живуть у дикій природі, щодня споживають кількість алкоголю, еквівалентну пляшці пива.
Вчені вперше розрахували обсяги алкоголю, які дикі шимпанзе одержують із фруктів, дослідивши концентрацію етанолу в опалих плодах, зібраних ними в національних парках Кібале (Уганда) та Таї (Кот-д’Івуар). Хоча окремі фрукти містили менше 0,5% алкоголю, щоденна доза зростала за рахунок обсягів м’якоті, що з’їдається. Особливо високі показники етанолу виявили в інжирі, яким мавпи харчувалися з особливим задоволенням.
Ці висновки узгоджуються з гіпотезою про те, що етанол широко поширений серед тропічних фруктів, і що сучасна схильність до споживання алкоголю походить від спадкового впливу цієї психоактивної речовини серед плодоїдних приматів.
Емпіричні результати свідчать про те, що вплив етанолу на шимпанзе може бути як хронічним, так і значним. Більше того, ці висновки можна узагальнити на інших плодоїдних приматів і, власне, на всіх тропічних хребетних, раціон яких базується на фруктах. Потенційна роль етанолу в екології харчування приматів включає використання етанолу як безпосереднього нюхового сигналу для оцінки фруктів, придатних для споживання, виявлення етанолових виділень з фруктів на великій відстані для їх локалізації та стимуляцію апетиту, що збільшує швидкість поглинання фруктів.
Етанол широко поширений у плодах тропічних покритонасінних видів. За словами вчених, його споживання через плодоїдність є природним і поширеним явищем для плодоїдних тварин, включаючи предків людини в афротропічних лісах.
Вчені назвали цю теорію «теорією п’яної мавпи». Вона пояснює, що схильність людей до алкоголю є спадком від предків-приматів, які щодня споживали ферментовані плоди.
«Завдяки новій роботі [вчених з Берклі] ми розуміємо, що наші відносини з алкоголем сягають далеко в минуле, ймовірно, це відносини почали формуватися близько 30 млн років тому. Можливо, для шимпанзе це чудовий спосіб створення соціальних зв’язків — збиратися на галявині і є фрукти, що впали», — каже Кетрін Хобайтер, приматолог із Сент-Ендрюського університету.
Деякі проблеми з автомобілем діагностуються дуже легко, наприклад, перегоріла лампочка. Просто увімкніть світло, обійдіть машину і подивіться, що не працює. Однак деякі несправності можуть виявитися справжнім кошмаром для діагностики, і "паразитні" роз...
Тести, що засновані на оптичних ілюзіях мають популярність, оскільки вони позиціюються як простий та захопливий спосіб дізнатися більше про справжню природу людини лише за кілька секунд. Ці завдання, засновані на складних візуальних образах, використов...