Це може здивувати! Як вживання алкоголю впливає на ризик розвитку раку

В Центрі громадського здоров’я України з посиланням на світові наукові дослідження пояснюють: чим менше алкоголю вживає людина, тим менше ризик розвитку у неї раку. Читайте в матеріалі ТСН.ua, чому алкогольні напої можуть стати причиною раку і кому взагалі не варто їх вживати, передають Патріоти України.

Під час вживання алкоголю в організмі він перетворюється на хімічну речовину ацетальдегід, яка є токсичною для людини і навіть може пошкодити ДНК клітини. А організм ці пошкодження відновити не в змозі. Саме ДНК контролює ріст та розвиток клітини. Тому, коли вона пошкоджена, клітина може утворити ракову пухлину.

Згідно з останніми дослідженнями вживання алкоголю впливає на розвиток раку:

  • прямої і товстої кишки;
  • печінки;
  • молочних залоз;
  • шиї та голови;
  • стравохода.

Водночас не важливо, які саме алкогольні напої вживає людина: пиво чи горілку. І чим більшу кількість алкоголю випиває вона щоденно, тим ризик збільшується.

Також читайте

Як не пропустити рак легенів: лікарі назвали три основних симптоми

Як не пропустити рак легенів: лікарі назвали три основних симптоми

Також в Центрі громадського здоров’я України визначили, кому взагалі заборонено вживати алкогольні напої:

  • громадяни України, молодші 18 років;
  • парам, які планують вагітність (чоловікам і жінкам);
  • вагітним, мамам-годувальницям;
  • водіям та людям, які працюють у сферах, де важлива концентрація уваги;
  • якщо ви приймаєте лікарські засоби, на яких алкоголь діє негативно;
  • людям з певними захворюваннями (психічними, фізичними);
  • людям, які були залежними від алкоголю і не можуть контролювати кількість вжитого.

Якщо ви ніколи не вживали алкогольні напої, краще цього і не робити. А якщо ви п’єте алкоголь, варто поговорити зі своїм сімейним лікарем, який порадить, як можна зменшити його кількість.

Що ви бачите на зображенні? Простий тест розкриє правду про вас

неділя, 29 червень 2025, 13:05

В цьому тесті на особистість ти дізнаєшся свою найбільшу перевагу залежно від того, що ти побачиш на зображенні. Усе, що потрібно, - це швидко поглянути на картинку, а потім, залежно від того, що перш за все приверне твою увагу, ти дізнаєшся результат,...

Це може шокувати! Чотири продукти спричиняють щонайменше третину всіх смертей у світі

неділя, 29 червень 2025, 12:42

Щонайменше третина смертей у світі спричинена лише чотирма продуктами — до такого висновку дійшла професорка Анна Гілмор, директорка Центру громадського здоров’я XXI століття при Університеті БатаЮ передають Патріоти України. У коментарі іспанському ви...