Це може здивувати! ТОП-5 продуктів, які погіршують роботу мозку

Після 70 років люди часто помічають зміни у своїх когнітивних здібностях. Одним зі способів підтримати ясність думок є скорочення споживання певних продуктів, які можуть шкодити функціям мозку, передають Патріоти України.

Дієта, багата антиоксидантами, корисними жирами та вітамінами, може покращити когнітивні функції, але деякі продукти можуть мати протилежний ефект. Які продукти у раціоні слід обмежити, щоб зберегти здоров’я мозку, розповіли в Eat This, Not That.

Смажена курка

Смажена їжа має неперевершений смак, але вона може шкодити здоров’ю мозку, збільшуючи ризик когнітивних проблем. А тому, якщо ви любите хрустку курку, уникайте олії та спробуйте її запекти, щоб уникнути негативних наслідків для мозку.

Желейні ведмедики

Цукерки, такі як желейні ведмедики, майже не містять поживних речовин і складаються переважно з цукру, що може погіршити пам'ять і підвищити ризик деменції. Натомість вибирайте солодкі закуски з більшою кількістю поживних речовин, наприклад, фрукти.

Риба-меч

Риба та молюски корисні для здоров’я мозку завдяки корисним жирам та холіну, але важливо уникати смаженої їжі, оскільки це може погіршити когнітивне здоров’я. Також вибирайте рибу з низьким рівнем ртуті, як-от лосось, скумбрія чи сардини, щоб уникнути негативного впливу на мозок. При цьому, обмежте споживання риби з високим вмістом ртуті, як риба-меч чи акула.

Фастфуд

Іноді шкода для здоров’я може бути пов’язана не з їжею, а з упаковкою, в якій вона знаходиться. Обгортки фастфуду, що містять пер- та поліфторалкільні речовини (PFAS), можуть негативно впливати на когнітивне здоров’я, оскільки ці хімічні сполуки проникають в їжу, збільшуючи її токсичний вплив.

Печиво

Якщо ви використовуєте шортенінг (кондитерський жир) для приготування печива, будьте обережні, оскільки це може призвести до споживання транс-жирів, які негативно впливають на мозок і нервову систему при надмірному вживанні. Для більш здорового вибору спробуйте замінити їх на цільнозернові тости чи інші поживні продукти на сніданок.

Народні прикмети на 17 липня. У чому українці традиційно були обережним цього дня

четвер, 17 липень 2025, 7:05

17 липня за новим церковним календарем (30 липня - за старим) - день пам'яті великомучениці Марини Антіохійської. У народі день прозвали Маринин. 17 липня за старим календарним стилем - день пам'яті святителя Андрія, єпископа Критського . Про життя...

Кожен градус нижче 22°C - плюс 8% до рахунку за світло: Що треба знати про використання кондиціонера

четвер, 17 липень 2025, 6:39

Не опускайте температуру кондиціонера нижче 24°C - попереджають експерти з енергоефективності, передають Патріоти України. За словами фахівців, кожен градус нижче 22°C може збільшити споживання електроенергії на 6–8%. У підсумку, це суттєво позначаєтьс...