Це може здивувати! Вчені пояснили, чому з віком час летить швидше

Американські вчені з Університету Канзасу спростували поширену думку про те, що з віком час наче прискорюється через одноманітність чи рутину. Вчені виявили, що відчуття часу залежить від задоволення життям, а не від кількості подій, що відбуваються, передають Патріоти України.

Вони довели, що справжня причина полягає у глибокому особистісному розвитку та насиченості життя. Результати дослідження, в якому взяли участь 2500 осіб і яке складалося з чотирьох експериментів, опублікували в журналі Personality and Social Psychology Bulletin (PSPB).

Виявилось, що періоди життя, наповнені змістом, зростанням і досягненнями, сприймаються суб’єктивно як швидкоплинні, тоді як більш одноманітні відрізки не обов’язково здаються коротшими. Автори дослідження зазначили парадокс: коли люди активно залучені в значущі справи, їм здається, що час летить швидше.

Науковці запропонували дві теорії, які пояснюють це явище. Перша — теорія зростання-занурення, згідно з якою інтенсивний особистісний розвиток відволікає увагу від плину часу. Друга — гіпотеза зростання-ностальгії, яка каже, що в ретроспективі важливі періоди викликають ностальгічні почуття, через що здається, що вони минули дуже швидко.

Найважливіше, що згідно зі статистичним аналізом, не кількість подій, а задоволення від життя краще передбачає відчуття швидкоплинності часу. Отже, відчуття, що час летить, — це не ознака пустоти, а свідчення глибини та змістовності прожитих моментів.

Господиням на замітку! Які продукти небезпечно консервувати вдома

п’ятниця, 22 серпень 2025, 12:35

Сезон закруток у самому розпалі: українські господині активно готують банки з овочами, фруктами та соусами, аби взимку мати домашні запаси. Проте не всі продукти підходять для консервації, а деякі можуть швидко зіпсуватися, вибухнути у банках або стати...

Дачникам на замітку! Чому груші гниють просто на дереві і що з цим робити

п’ятниця, 22 серпень 2025, 12:07

Дачники, які вирощують на своїх ділянках овочі, ягоди та фрукти, знають про небезпечні для майбутнього врожаю захворювання культур, в першу чергу грибкові. Виникненню захворювань, зокрема, сприяє зайва волога, як це буває, наприклад із полуницею, на як...