Це шокує! Кава із офісних кавомашин небезпечна для здоров'я - дані дослідження

Група шведських учених з Університету Упсали та Технологічного університету Чалмерса з'ясувала, що кава, приготовлена в більшості офісних кавомашин, містить високі рівні речовин, що підвищують рівень холестерину. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на публікацію у науковому журналі Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases (NMCD), передають Патріоти України.

Команда проаналізувала каву з 14 кавових машин, що використовуються на робочих місцях у Швеції. Виявилося, що в такій каві міститься значно більше дитерпенів – кафестолу та кахвеолу, – ніж у каві, приготовленій у звичайних кавоварках із паперовим фільтром.

Ці речовини відомі своєю здатністю підвищувати рівень холестерину ЛПНГ (поганого холестерину, – «Главком»), що може збільшити ризик серцево-судинних захворювань.

«Процес фільтрації має вирішальне значення. Не всі кавомашини здатні ефективно відфільтровувати ці речовини, і їх концентрація може змінюватись залежно від типу машини та часу приготування», – зазначив керівник дослідження Девід Іггман.

Вчені також порівняли каву, приготовану різними способами. Заварювальні машини (найпоширеніші в офісах) показали найвищі рівні дитерпенів.

В апаратах для приготування еспресо рівні варіювалися, але деякі зразки також містили багато дитерпенів.

Приготована методом кип'ятіння кава виявився лідером за вмістом усіх шкідливих речовин. У той же час проціджена через паперовий фільтр кава майже повністю очищена від дитерпенів.

Дослідники радять використовувати кавоварки з паперовими фільтрами для зниження рівня дитерпенів, а також обмежити споживання кави із заварювальних машин та інших методів, які не забезпечують достатньої фільтрації.

Господиням на замітку! Скільки часу можна зберігати домашню консервацію

неділя, 23 листопад 2025, 13:05

Обожнюєте хрусткі мариновані помідори, солодке ягідне варення чи домашні соуси, якими хочеться тішити себе взимку? Тоді важливо знати правила безпечного зберігання консервації, аби літні заготовки залишалися смачними та поживними, передають Патріоти Ук...

Кому не можна їсти інжир - лікарі назвали головні протипоказання

неділя, 23 листопад 2025, 12:45

Інжир вважається одним із найкорисніших фруктів — він багатий на клітковину, калій, залізо й антиоксиданти. Його часто додають до дієтичних раціонів, використовують при серцево-судинних захворюваннях і для зміцнення імунітету, передають Патріоти Україн...