
Група шведських учених з Університету Упсали та Технологічного університету Чалмерса з'ясувала, що кава, приготовлена в більшості офісних кавомашин, містить високі рівні речовин, що підвищують рівень холестерину. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на публікацію у науковому журналі Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases (NMCD), передають Патріоти України.
Команда проаналізувала каву з 14 кавових машин, що використовуються на робочих місцях у Швеції. Виявилося, що в такій каві міститься значно більше дитерпенів – кафестолу та кахвеолу, – ніж у каві, приготовленій у звичайних кавоварках із паперовим фільтром.
Ці речовини відомі своєю здатністю підвищувати рівень холестерину ЛПНГ (поганого холестерину, – «Главком»), що може збільшити ризик серцево-судинних захворювань.
«Процес фільтрації має вирішальне значення. Не всі кавомашини здатні ефективно відфільтровувати ці речовини, і їх концентрація може змінюватись залежно від типу машини та часу приготування», – зазначив керівник дослідження Девід Іггман.
Вчені також порівняли каву, приготовану різними способами. Заварювальні машини (найпоширеніші в офісах) показали найвищі рівні дитерпенів.
В апаратах для приготування еспресо рівні варіювалися, але деякі зразки також містили багато дитерпенів.
Приготована методом кип'ятіння кава виявився лідером за вмістом усіх шкідливих речовин. У той же час проціджена через паперовий фільтр кава майже повністю очищена від дитерпенів.
Дослідники радять використовувати кавоварки з паперовими фільтрами для зниження рівня дитерпенів, а також обмежити споживання кави із заварювальних машин та інших методів, які не забезпечують достатньої фільтрації.
Більшість людей після очищення горіхів просто викидають шкаралупу. Займайтеся нею інакше - вона може стати корисною у саду, вдома та навіть для догляду за собою, передають Патріоти України. Перед використанням шкаралупу слід ретельно промити та висушит...
Все більше людей починають день з кави, відкладаючи сніданок. Дослідження з Mass General Brigham (Бостон) показало, що пізні сніданки підвищують ризик смерті та серцевих проблем, передають Патріоти України. Причина – порушення режиму харчування та пізн...