Це цікаво знати: Що відбувається з організмом, коли ви кидаєте пити на 30 днів

Алкоголь слід вживати в помірних кількостях - до одного напою в день для жінок і до двох напоїв в день для чоловіків.

Утримання від алкоголю протягом місяця може здатися модним короткостроковим рішенням, але воно дає кілька переваг для здоров'я, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

"Користь може варіюватися від людини до людини в залежності від того, наскільки сильно змінилося їх вихідна поведінка", - сказав Healthline доктор Рекха б.Кумар, медичний директор американської ради медицини ожиріння.

Кумар пояснив, що той, хто п'є мінімально і робить собі безалкогольний місяць, "може відчувати почуття контролю над своїм здоров'ям або почуття виконаного обов'язку від досягнення поставленої мети". Тим часом інші, хто багато п'є, "можуть помітити більш виражені фізіологічні ефекти, такі як ясність розуму, кращий сон, втрата ваги і відчуття "детоксикації", на додаток до досягнення поставленої мети".

З цим погоджується Амітава Дасгупта, доктор філософії, професор патології та лабораторної медицини в медичній школі Макговерна в UTHealth в Х'юстоні та автор книги "Наука про питво".

Д-р Дасгупта зазначив, що для тих, хто любить спілкування та помірно п'є, участь у "сухому місяці" не вплине на їх організм. Проте, за її словами, для людей, які перевищують рекомендації, такий місяць може принести користь.

У рекомендаціях говориться, що алкоголь слід вживати в помірних кількостях - до одного напою в день для жінок і до двох напоїв в день для чоловіків.

"Дослідження показують, що навіть надмірне вживання алкоголю раз на місяць збільшує ризик серцево - судинних захворювань та інсульту", - сказав Дасгупта. "Моє попередження не для людей, які п'ють помірно. Це для людей, які п'ють занадто багато".

Переваги безалкогольного Місяця

Для тих, хто часто п'є або зловживає спиртним, "сухий місяць" може допомогти вашому організму наступним чином.

1. Полегшення для печінки

Цироз печінки може розвинутися з часом у тих, хто багато п'є.

"Це не відбувається за день, але у кожного, хто п'є в надлишку, що знову ж таки становить більше двох порцій в день для чоловіків і одного напою в день для жінок, в печінці відбуваються жирові зміни, тому, коли ви кидаєте пити, ці зміни оборотні, і печінка знову може стати нормальною", - сказала Дасгупта.

За її словами, оскільки печінка є толерантним органом, позитивні зміни можуть відбутися протягом декількох тижнів після відмови від алкоголю.

Кумар додав, що за відсутності алкоголю " печінка може зосередитися на інших своїх завданнях, таких як розщеплення інших токсинів, що виробляються організмом, метаболізмі жирів і надлишкових гормонів, які необхідно розщеплювати".

2. Зниження ризику серцево-судинних захворювань

Алкоголь метаболізується печінкою і ферментом дегідрогеназ. Однак, коли ви п'єте занадто багато, фермент насичується і метаболізується іншим ферментом.

"Коли він метаболізується цим іншим шляхом, він виробляє багато вільних радикалів, які, як відомо, окислюють поганий холестерин( ЛПНЩ), а коли ЛПНЩ окислюються, він відкладається на сонних артеріях, утворюючи закупорки", - сказала Дасгупта.

З іншого боку, якщо ви п'єте в помірних кількостях, алкоголь не впливає на ЛПНЩ, а замість цього збільшує рівень хорошого холестерину (ЛПВЩ).

"Вживання одного або двох склянок вина один або два рази на тиждень має деякі переваги для здоров'я, особливо для чоловіків старше 40 років. Це знижує ризик серцево-судинних захворювань", - сказала Дасгупта.

"Суть в тому, щоб захистити серце за допомогою невеликої кількості алкоголю, але збільшити ризик серцево-судинних захворювань за допомогою великої кількості алкоголю", - сказав Дасгупта.

Щоб поліпшити ваше серце при відмові від алкоголю, він пропонує додати вправи, які також підвищують рівень хорошого холестерину.

3. Зниження ризику раку

Національна програма токсикології Міністерства охорони здоров'я та соціальних служб США вважає алкоголь відомим канцерогеном для людини у своїй доповіді про канцерогенні речовини.

У звіті говориться, що ризик розвитку раку, пов'язаного з алкоголем, збільшується зі збільшенням кількості алкоголю, який регулярно вживається. Показані зв'язки між вживанням алкоголю і розвитком наступних видів раку:

  • Голова і шия
  • Стравохід
  • Печінка
  • Груди
  • Колоректальний

За даними 2009 року, опублікованими в American Journal of Public HealthTrusted Source, близько 3,5% смертей від раку в США були пов'язані з алкоголем.

4. Втрата ваги

Хоча алкоголь висококалорійний продукт, а вино, пиво і змішані напої додають цукор в раціон, Кумар каже, що відмова від нього може допомогти, а може і не допомогти схуднути.

"Знову ж таки, це залежить від базового рівня споживання алкоголю. Якщо більш сильно п'ють відмовляться від алкоголю на більш тривалий період часу, вони можуть побачити втрату ваги, поліпшення складу тіла, зменшення кількості жиру в шлунку, поліпшення рівня тригліцеридів (однієї з жирових частинок в крові)", - сказала вона.

5. Підвищіть розумові здібності

Дасгупта каже, що найкраще практикувати" сухий місяць " і безалкогольні дні цілий рік для людей молодше 21 року, і не тільки з юридичних причин.

"Є причина, по якій законний вік для вживання алкоголю становить 21 рік. Пияцтво в підлітковому віці і в коледжі-величезна проблема. Це може викликати втрату пам'яті і перешкодити розвитку мозку. Для студентів коледжу найкраще не пити алкоголь", - сказав він.

Те ж саме стосується людей з розладом, викликаним вживанням алкоголю, або людей з сімейним анамнезом.

"У алкоголіків є певні розлади мозку, які виникають через надмірне вживання алкоголю. Пошкодження мозку може знизити пам'ять і концентрацію", - сказав Дасгупта.

Ефект приємно здивує! ТОП-9 продуктів на сніданок, які зроблять день продуктивним

п’ятниця, 22 листопад 2024, 8:44

Сніданок – це важлива частина дня, яка допомагає відновити рівень енергії після ночі та забезпечує організм необхідними поживними речовинами. Для здорового старту обирайте продукти, багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами, які підтримують фізи...

Є секрет! Як приготувати буряк для вінегрету, щоб він став вдвічі смачнішим

п’ятниця, 22 листопад 2024, 8:09

В багатьох салатах використовують буряк. Він має приємну текстуру, досить нейтральний смак коренеплоду та добре поєднується з іншими інгредієнтами. Найчастіше згадують про «Оселедець під шубою» та «Вінегрет». Ще можна приготувати буряк з бринзою, кунжу...