Це варто знати! Чи дійсно мед стає отрутою при додаванні його у кип’яток?


Існує думка, що мед розчинений в гарячому напої, знищує всі його корисні властивості, ба більше робить напій шкідливим, передають Патріоти України.

Давайте розбиратися. Склад цукрів швидше за все не зміниться. Вміст вітамінів і мінералів в меді невеликий, поповнити їх запас краще іншим продуктами. А ось запах від ефірних сполучень в процесі нагрівання швидше за все нас порадує.

Лишаються ферменти. Так ось вони дійсно при підвищенні температури руйнуються:

Температура, 0С — Період напіврозпаду
——————— Діастаза —– Сахароза
10 ————— 12600 днів —- 9600 днів
20 —————– 1480 днів —– 820 днів
25 —————— 540 днів —– 250 днів
30 —————— 200 днів ——- 83 днів
32 —————— 126 днів ——- 48 днів
35 ——————– 78 днів ——- 28 днів
40 ——————– 31 день —— 9,6 днів
50 —————– 5,38 днів —– 1,28 днів
60 —————— 1,05 дня ——- 4,7 години
63 ——————- 16,2 години —– 3,0 години
70 ——————- 5,3 години ——- 47 хвилин
71 ——————- 4,5 години ——- 39 хвилин
80 ——————- 1,2 години —— 8,6 хвилин

Але навіть при температурі гарячого чаю – (близько 80 градусів) через 1,2 години діастази залишиться приблизно половина від того, що було до потрапляння у чашку. Отже ми встигнемо випити її з чаєм, якщо цей фермент нам дійсно важливий.

А ось, що по-справжньому негативно впливає на мед, так це тривале зберігання у теплому місці, тоді він дійсно втратить багато корисних сполук. Але поки ми вживаємо гарячий чай ферменти розпастися просто не встигнуть.

Утворення шкідливих речовин

Оксиметилфурфурол дійсно утворюється при тривалому нагріванні цукрів. І його рівень дійсно міряють під час експертизи меду. Його шкідливі властивості проявляються при перевищенні 2 мг ОМФ на 1 кг ваги людини, які досягаються хіба що при надмірному споживанні розчинної кави.

Але в тих обсягах, в яких споживається мед, кількість оксиметилфурфурола буде дуже незначна навіть при додаванні меду в гарячий напій. Адже якщо подивитися на швидкість утворення ОМФ (при температурі 80 градусів 30 мг / кг ОМФ утворюється за 5-14 годин (Хорн Х., Люлльманн К. …)).

Ще тривале нагрівання застосовується тоді, коли мед, який закристалізувався прагнуть зробити рідкішим з метою його продажу в магазині.
При промисловому розливі по банках (апарат дозатор, мед який закристалізувався розлити не зможе) і щоб надати старому меду більш товарний зовнішній вигляд, його нагрівають.

Які висновки можна зробити

Мед в чай класти можна і потрібно. Це не тільки гідна заміна цукру, а ще й чудовий смак і аромат. При оптимальній температурі, якої ми вживаємо гарячий чай, корисні ферменти якраз краще працюють.

Жінкам на замітку! Додайте ці продукти до свого раціону, щоб отримати волосся вашої мрії

понеділок, 20 травень 2024, 13:42

Сильні та пишні пасма - це мрія кожного, але ми всі знаємо, що досягти її нелегко. Це тому, що стійкий ріст волосся залежить від таких факторів, як вік, генетика та зміни навколишнього середовища. Дещо є поза нашим контролем, але є й те, на що ми можем...

Перевірте себе! Пройдіть тест і дізнайтеся, яка дитяча травма руйнує ваше життя

понеділок, 20 травень 2024, 13:08

Прекрасна весняна квітка може розповісти про ваш психологічний стан більше, ніж ви думаєте. Пропонуємо вам обрати тюльпан, щоб дізнатися, яка дитяча травма заважає вам розправити крила і жити повним життям. Деталі. Усі ми таїмо в собі якісь психологічн...