Це варто знати! Головна небезпека каструль з нержавіючої сталі та емальованого посуду

У дешевих каструлях з нержавійки можуть бути небезпечні домішки. Причому в асортименті: нікель, мідь, хром. Усі вони входять у сплав і під час варіння можуть перейти в продукти, передають Патріоти України.

У підсумку важкі метали опиняються в організмі. Емальований посуд безпечніший, але тільки якщо на ньому ні відколу, ні подряпини. Докладніше про шкоду двох популярних типів каструль розповіли лікарі-імунологи, інформує Ukr.Media.

Каструлі з нержавійки

  1. Можуть нашкодити алергікам. У дешевих каструлях може міститися нікель — сильний алерген із канцерогенними властивостями.
  2. Не підходять для овочевих або гострих страв. Овочеві соки вступають у реакції з металом — через це утворюються шкідливі солі нікелю.
  3. Недорогі каструлі та сотейники з нержавійки нерідко роблять із низькосортних видів сталі, які містять домішки міді та хрому. Під час варіння вони можуть перейти в продукти і в підсумку накопичуватися в організмі. На упаковці має бути напис "без нікелю" або nikelfree. Ці каструлі дорожчі, але безпечніші.
  4. Каструлі з нержавійки з антипригарним покриттям відносно безпечні. Але їх потрібно використовувати за схемою: приготував — з'їв. Зберігати їжу в них не варто, особливо супи, кислі соуси та піджарки.

Емальовані каструлі

  1. Безпека залежить від кольору емалі. Зсередини вона має бути чорною, білою, синьою, сіро-блакитною або кремовою. Будь-які інші кольори небезпечні — у них багато сполук свинцю, кадмієвих солей та інших важких металів. Під час контакту з їжею під час нагрівання вони переходять до її складу, можуть накопичуватися в організмі, формуючи негативні наслідки, пояснили лікарі.
  2. Важлива якість емалі. Вона має бути рівною, не тонкою, глянцевою, без плям, матових ділянок і масляних плям.
  3. Стан емалі. Безпека каструлі знижується, якщо на ній з'явилися подряпини, тріщини або відколи.
  4. Потрібно правильно мити каструлю. Для цього не підходять абразиви та металеві щітки.

Це може здивувати! Зелений чай дозволяє їсти солодке і фастфуд без шкоди для фігури - вчені пояснюють як

неділя, 12 жовтень 2025, 21:28

Вчені виявили, що екстракт зеленого чаю активує гени, що прискорюють обмін речовин. Це означає, що цукор із десертів і швидких перекусів перетворюється на енергію, а не відкладається у вигляді жиру, передають Патріоти України. Дослідники пояснюють: акт...

Осіння хандра: ТОП-5 простих способів підняти настрій і повернути енергію

неділя, 12 жовтень 2025, 10:30

Осінь приносить не лише холод і дощі, а й спад настрою, втому та апатію. Експерти кажуть, що це нормальна реакція організму на зміну сезонів, проте є способи ефективно боротися з осінньою хандрою, передають Патріоти України. 1. Світло і рух Щоденна пр...