Це варто знати всім! Кава може послабити дію антибіотиків, - дослідження

Кофеїн активує захисні механізми бактерій та знижує дію антибіотиків - до такого висновку дійшла команда під керівництвом професора Анни Рити Брочадо з Вюрцбурзького університету. Дослідження показало: навіть нешкідливі харчові речовини, як-от кава, можуть змінювати поведінку бактерій. Дослідження оприлюднено на PLOS Biology, передають Патріоти України.

Вчені протестували 94 різні речовини — від ліків до звичайних інгредієнтів харчування. Деякі з них, зокрема кофеїн, спричиняли зміни в бактеріях кишківника, які ускладнювали дію антибіотиків. Це не означає, що антибіотики перестають працювати, але вони починають проникати в клітини гірше.

“Кофеїн запускає каскад подій, що починаються з гена-регулятора Rob і завершуються зміною декількох транспортних білків в E. coli, що, своєю чергою, призводить до зниження засвоєння антибіотиків, таких як ципрофлоксацин”, — пояснила професор Брочадо.

Кофеїн не створює класичної антибіотикорезистентності. У бактерій не з’являється нових генів, і не відбувається мутацій. Але це так звана “низькорівнева” стійкість — тимчасова, майже невидима, але достатня для того, щоб бактерії могли пережити атаку ліків. І, можливо, з часом здобути справжню резистентність.

Кофеїн не лише активує окремі гени — він змінює цілі білкові ланцюги всередині бактерій, ускладнюючи проникнення антибіотиків. Це висновок другого етапу дослідження німецьких мікробіологів, які вивчали вплив харчових речовин на бактеріальну резистентність.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.

Психологічний тест: Оберіть метелика і дізнайтесь, що ховає ваше серце

середа, 27 серпень 2025, 17:15

Метелики століттями символізували легкість, трансформацію та приховані бажання душі. Кожен колір несе свою енергію та може багато розповісти про ваш внутрішній світ. Подивіться на метеликів і оберіть того, який найбільше вам сподобався, передають Патрі...

Є секрети! Як правильно готувати печінку, щоб вона не гірчила

середа, 27 серпень 2025, 16:45

Печінка - дуже цінний продукт, в якому найбільше заліза. Але, дуже часто печінка має неприємний запах, і щоб цього уникнути, печінку потрібно просто замочити в молоці на 2 години, передають Патріоти України. Кулінар поділився в Instagram рецептом дуже ...