Це знають не всі: Факти про користь моркви, які можуть здивувати

Ось кілька несподіваних і дивовижних фактів про користь моркви, які можуть тебе здивувати, передають Патріоти України.


1. Покращує роботу мозку

Морква містить лютеолін — антиоксидант, який може знижувати запалення в мозку і покращувати когнітивні функції. Це особливо корисно для профілактики вікових змін у пам’яті.


2. Не тільки для зору… але і для нічного зору!

Завдяки високому вмісту вітаміну А (бета-каротин), морква дійсно допомагає підтримувати здоровий зір, особливо в умовах слабкого освітлення. Її навіть використовували в раціонах пілотів під час Другої світової!


3. Природна «зубна щітка»

Жування сирої моркви очищає зуби від нальоту та стимулює виділення слини, яка нейтралізує кислотність у ротовій порожнині. Це допомагає зберігати зуби здоровими.


4. Допомагає боротися з раковими клітинами

Деякі дослідження вказують на те, що антиоксиданти в моркві можуть зменшувати ризик розвитку певних видів раку, особливо раку легень, простати й шкіри.


5. Покращує стан шкіри

Бета-каротин не лише впливає на внутрішнє здоров’я, а й надає шкірі здорового сяйва, а також захищає її від шкідливого впливу сонця.


6. Стабілізує рівень цукру в крові

Морква має низький глікемічний індекс, тож не викликає різких стрибків цукру в крові. Навіть у людей з діабетом може бути корисним додатком до раціону.


7. Підвищує імунітет

Завдяки вмісту вітаміну С та антиоксидантів, морква допомагає організму боротися з вірусами та інфекціями.

Ви могли не здогадуватися! ТОП-6 продуктів, які містять прихований цукор

п’ятниця, 10 жовтень 2025, 17:15

Багато продуктів у нашому раціоні містять прихований цукор, навіть якщо вони здаються здоровими. Часте вживання таких продуктів може спричинити набір ваги, проблеми з зубами і енергетичні спади, передають Патріоти України. Найпоширеніші продукти з прих...

Ви будете здивовані! Вчені назвали напій, який знижує ризик раку печінки

п’ятниця, 10 жовтень 2025, 16:45

Регулярне вживання чаю може бути доступним способом знизити ризик раку печінки, особливо для людей із груп підвищеного ризику, передають Патріоти України. Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, охопило близько 2 тисяч пацієнтів з раком печінки ...