Цей продукт може вбити собаку - не додавайте його до раціону улюбленця

Літо, пікніки та ароматне барбекю - те, що приносить задоволення людям, може серйозно нашкодити собакам. Одним із найбільш ризикованих продуктів, який часто потрапляє до миски чотирилапих, є звичайна ковбаса, передають Патріоти України.

За словами експертів, ковбасні вироби не призначені для собак — навіть якщо ваш улюбленець просить шматочок. У таких продуктах міститься:

  • надлишок жиру та солі;
  • спеції, часник, цибуля (часто як добавки) — токсичні для собак;
  • консерванти та ароматизатори, які негативно впливають на шлунково-кишкову систему тварини.
Невеликий шматок ковбаси, з’їдений "раз на свято", не завжди викличе негайні симптоми, але з часом такі частування можуть призвести до запалень підшлункової, отруєнь або порушення роботи нирок.

Якщо собака вже з’їв ковбасу…

Якщо після вживання ковбаси собака поводиться мляво, має блювоту або діарею — терміново зверніться до ветеринара. Навіть незначна кількість приправ чи шкідливих інгредієнтів може мати непередбачувані наслідки.


Інші небезпечні для собак продукти:

  • Виноград та родзинки – можуть викликати гостру ниркову недостатність
  • Шоколад – містить теобромін, смертельно токсичний для собак
  • Цибуля, часник, цибуля-порей – викликають анемію
  • Авокадо – містить персин, який шкідливий для шлунка собаки
  • Горіхи макадамії – отруйні, навіть у маленьких кількостях
  • Кофеїн (кава, чай, енергетики) – може призвести до прискореного серцебиття, тремору, судом

Альтернатива: Якщо хочете побалувати улюбленця, краще оберіть нежирне варене м’ясо (курятина, яловичина без спецій) або спеціальні ласощі для собак, створені ветеринарами.

Пліснява у ванній? Ось як швидко позбутися її назавжди

вівторок, 7 жовтень 2025, 16:12

Пліснява у ванній - не лише неприємний вигляд і запах, а й серйозна загроза здоров’ю. Висока вологість і недостатня вентиляція створюють ідеальні умови для її появи. Але існують прості способи позбутися цього небажаного гостя, передають Патріоти Україн...

Ви готуєте курку неправильно! Шефи розкрили головний секрет

вівторок, 7 жовтень 2025, 12:05

Скільки разів куряча грудка виходила сухою та прісною? Троє шеф-кухарів поділилися одним простим секретом, який робить курку ніжною, соковитою та ароматною, передають Патріоти України. Всі троє кухарів радять: не маринуйте, а засолюйте. Засолювання змі...