Цей продукт може зупиняти атеросклероз - ефективність підтвердили дослідженнями

Атеросклероз - одне з найпоширеніших захворювань, пов’язане зі способом життя. Неправильне харчування, низька фізична активність і хронічний стрес роками непомітно ушкоджують артерії, призводячи до накопичення холестеринових бляшок. Виявляється, певні продукти можуть не просто сповільнювати розвиток хвороби, а й частково її зворотно змінювати, передають Патріоти України.

За даними Національного центру освіти з питань харчування, атеросклероз — це захворювання великих і середніх артерій, у яких через відкладення холестерину стінки товщають, судини звужуються і кровотік погіршується. Найчастіше бляшки формуються у коронарних, сонних, церебральних артеріях та артеріях нижніх кінцівок, що підвищує ризик інфарктів, інсультів і хронічної ішемії.

Хвороба прогресує роками без жодних симптомів. У більшості людей діагностують її вже після 50 років, коли зміни в артеріях є значними.

Які продукти реально впливають на атеросклероз

Дієтолог і медичний популяризатор доктор Бартек Кульчинський називає кілька продуктів, які науково довели здатність уповільнювати або навіть частково відновлювати судини.

Гречка та ячмінь — джерела магнію, що блокує утворення бляшок

Ці крупи містять багато магнію — елемента, який, згідно з дослідженнями, пригнічує формування атеросклеротичних бляшок. Нестача магнію, навпаки, прискорює розвиток хвороби, посилює запалення та порушення роботи ендотелію.

Іншими хорошими джерелами магнію є гарбузове насіння, мигдаль, соняшникове насіння, чіа та коричневий рис.

Лікопін із помідорів — сприяє регресії ранніх змін

Дослідження ще десять років тому показали, що високий рівень споживання лікопіну може сприяти зменшенню ранніх атеросклеротичних уражень.

Жирна риба — раціон, що зменшує об’єм бляшок

Доведено, що ейкозапентаєнова кислота (EPA), яка міститься в оселедці, скумбрії, лососі, сардинах та форелі, може не лише зупиняти прогрес хвороби, а й зменшувати об’єм уже сформованих бляшок.

Головний “герой” — ферментована соя натто

Експерт особливо виділяє натто — традиційну японську ферментовану сою. Вона містить наттокіназу — фермент, який напряму впливає на атеросклеротичні бляшки.

За результатами досліджень:
у 66% пацієнтів, які регулярно вживали натто, спостерігали регресію атеросклеротичних уражень.

Це робить натто одним із найефективніших продуктів у боротьбі із захворюванням судин.

Розставлено крапки над "і": Що корисніше для здоров'я кісток - чай чи кава

п’ятниця, 26 грудень 2025, 16:49

Чай і кава мають різні переваги для здоров'я, але, як підтвердили нещодавно вчені, чай усе ж дещо корисніший для кісток, пише The Washington Post, передають Патріоти України. Науковці з Університету Фліндерса в Австралії провели дослідження остеопороти...

Чи потрібно промивати макарони після варіння? Відповідь вас здивує

п’ятниця, 26 грудень 2025, 16:12

Промивати макарони після варіння потрібно не завжди - усе залежить від того, як саме ви плануєте їх використовувати. Кулінари пояснюють: якщо паста подається з соусом або додається до супу, промивати її не варто, адже вода змиває крохмаль, який робить ...