Цей салат зменшить запалення в організмі! Ось повний список інгредієнтів

Хронічне запалення в організмі може суттєво підвищити ризик розвитку багатьох різних захворювань. Тому одними з головних чинників профілактики і зменшення запалення є правильне харчування. Так що ж варто їсти, щоб ефективно піклуватися про своє здоров'я, передають Патріоти України.

Що є, щоб зменшити запалення в організмі?

Відомий дієтолог доктор Бартек Кульчинський зазначає в своєму відео на YouTube, що запалення в організмі, наприклад, запалення суглобів, можна ефективно зменшити за допомогою правильного харчування. Один з корисних для здоров'я продуктів — салат із моркви, брокколі, яблук і ростків брокколі. Брокколі та її ростки є чудовим джерелом сульфорафану — з’єднання, що має потужні протизапальні властивості.

Як це працює?

Наукові дослідження показують, що учасники, які щодня споживали 30 г ростків брокколі протягом 2,5 місяців, змогли знизити рівень запалення в організмі на 55%. Цей ефект пов'язаний з зниженням рівня молекул інтерлейкін-6, підвищена концентрація яких свідчить про запалення. Ще одне дослідження вказує на те, що вживання темно-зелених овочів, таких як брокколі, знижує рівень нейтрофілів, молекул, що також вказують на запалення.

Інгредієнти салату:

  • 1 середня морква
  • кілька суцвіть брокколі
  • половина середнього яблука
  • 1 жменя ростків брокколі
  • 1 чайна ложка лимонного соку
  • 1 чайна ложка оливкової олії
  • щіпка солі
  • свіжомолочений перець

Як приготувати:

  1. Залийте брокколі окропом на 1 хвилину, потім злийте воду і охолодіть в холодній воді. Наріжте брокколі на невеликі шматочки.
  2. Очистіть моркву та натріть її на крупній тертці. Повторіть те ж саме з яблуком. Збризніть моркву і яблуко лимонним соком.
  3. Змішайте всі інгредієнти в мисці, додавши оливкову олію, сіль і перець, і ретельно перемішайте.

Цей салат не тільки смачний, але й допомагає знижувати рівень запалення в організмі завдяки його потужним протизапальним інгредієнтам.


Інші продукти для зменшення запалення:

  • Овсянка з горіхами та чорним шоколадом: Овсянка містить авенатаміди — речовини, що зменшують запалення. Додаючи грецкі горіхи, темний шоколад та корицю, ви отримуєте потужну комбінацію протизапальних продуктів.

Інгредієнти для овсянки:

  • 1/2 ч. л. кориці
  • Вода або молоко
  • 1/2 ч. л. меду (за бажанням)
  • 1-2 кубики темного шоколаду (70%)
  • 1 ст. л. подрібнених грецких горіхів
  • 1 жменя свіжої чорниці
  • Щіпка солі

Як приготувати:

  1. Висипте овсянку в каструлю, додайте воду або молоко, додайте сіль і корицю. Варіть на повільному вогні 5 хвилин, помішуючи, поки каша не загусне.
  2. Додайте поламаний на шматочки шоколад і перемішайте до повного розчинення.
  3. Переложіть в миску, додайте промиту чорницю і посипте подрібненими горіхами. За бажанням можна додати мед.

Інші корисні продукти для зменшення запалення: Тиква, куркума, імбир, сільдь, буряк, натуральний йогурт, 100% клюквений сік, часник і помідори.

А ви це знали? Які кухонні прилади не можна підключати до подовжувача - є загроза пожежі

неділя, 23 листопад 2025, 17:45

Зі зростанням кількості різних електроприладів у наших оселях ми починаємо відчувати дефіцит розеток. І в такому разі на допомогу приходять подовжувачі. Вони дають змогу зручніше розташовувати різні пристрої, але при цьому становлять і певну небезпеку,...

Господиням на замітку! Скільки часу можна зберігати домашню консервацію

неділя, 23 листопад 2025, 13:05

Обожнюєте хрусткі мариновані помідори, солодке ягідне варення чи домашні соуси, якими хочеться тішити себе взимку? Тоді важливо знати правила безпечного зберігання консервації, аби літні заготовки залишалися смачними та поживними, передають Патріоти Ук...