Нове дослідження показало: звична чашка чорної кави може знизити ризик розвитку діабету 2 типу на цілих 20–30%. Це стало можливим завдяки природним речовинам, що містяться у зернах, передають Патріоти України.
Вчені проаналізували дані з 149 досліджень, щоб вивчити вплив кави на метаболічні процеси, пов’язані з виникненням діабету. Результати опублікували в International Journal of Molecular Sciences.
Йдеться про поліфеноли, зокрема п’ять гідроксикоричних кислот, які впливають на роботу печінки, підшлункової, кишківника та інших тканин. Саме ці сполуки регулюють рівень цукру в крові, зменшують запалення, покращують чутливість до інсуліну та діють як антиоксиданти.
Цікаво, що ефект зберігається і в каві без кофеїну. Тобто, корисні властивості напою не пов’язані з кофеїном, а саме з іншими компонентами кавових зерен.
Американські лікарі, які не брали участь у дослідженні, погоджуються з його висновками. Але наголошують: ефект найбільш помітний за умови вживання чорної кави без цукру чи вершків.
Експерти радять дотримуватись помірності: не більше 3–5 чашок на день, особливо людям із серцево-судинними хворобами. У разі непереносимості кофеїну можна обрати безкофеїнову каву – всі корисні сполуки в ній залишаються.
Пил і сліди від пальців можуть перетворити навіть найсонячніший день на розчарування, якщо вікна брудні. Та цього літа ви зможете насолоджуватись чистими шибками без дорогих засобів і зайвих зусиль. Експерти з клінінгу поділилися лайфхаком, який не пот...
Навіть якісний одяг може втратити привабливість уже за кілька прань - усе через дрібні, але важливі деталі, на які більшість людей не звертає уваги. Експерти у сфері текстилю розповіли, що саме робить речі недовговічними - і що з цим робити, передають ...