
Нове дослідження показало: звична чашка чорної кави може знизити ризик розвитку діабету 2 типу на цілих 20–30%. Це стало можливим завдяки природним речовинам, що містяться у зернах, передають Патріоти України.
Вчені проаналізували дані з 149 досліджень, щоб вивчити вплив кави на метаболічні процеси, пов’язані з виникненням діабету. Результати опублікували в International Journal of Molecular Sciences.
Йдеться про поліфеноли, зокрема п’ять гідроксикоричних кислот, які впливають на роботу печінки, підшлункової, кишківника та інших тканин. Саме ці сполуки регулюють рівень цукру в крові, зменшують запалення, покращують чутливість до інсуліну та діють як антиоксиданти.
Цікаво, що ефект зберігається і в каві без кофеїну. Тобто, корисні властивості напою не пов’язані з кофеїном, а саме з іншими компонентами кавових зерен.
Американські лікарі, які не брали участь у дослідженні, погоджуються з його висновками. Але наголошують: ефект найбільш помітний за умови вживання чорної кави без цукру чи вершків.
Експерти радять дотримуватись помірності: не більше 3–5 чашок на день, особливо людям із серцево-судинними хворобами. У разі непереносимості кофеїну можна обрати безкофеїнову каву – всі корисні сполуки в ній залишаються.
Ніацин (вітамін B3), відомий як вітамін для енергії та шкіри, дедалі частіше привертає увагу вчених як важлива підтримка для печінки. Нові дослідження показують: він може допомагати запобігати та сповільнювати розвиток жирової хвороби печінки - як у лю...
За даними Science in Poland, до 15 тисяч людей щороку помирають від захворювань печінки - часто через те, що патології розвиваються непомітно роками. Однак орган подає перші сигнали набагато раніше, зокрема вранці, передають Патріоти України. Фахівці п...