Ці продукти не можна розігрівати - лікарі попередили про небезпечні наслідки для здоров’я

Ми всі звикли повторно розігрівати їжу - так дуже зручно і швидко. Але лікарі рекомендують обережно ставитися до цього, адже повторний підігрів супу чи каші в мікрохвильовці може стати небезпечним для здоров’я, передають Патріоти України.

Фахівець із безпеки харчових продуктів, доктор Стейсі Дювенаж з Інституту природних ресурсів Грінвічського університету в Лондоні наголосила, що деякі страви не можна розігрівати повторно, оскільки це може спровокувати смертельні захворювання.

Яку їжу не можна розігрівати повторно, бо це небезпечно для здоров’я

За словами доктора є 8 продуктів, які не слід вживати на другий-третій день після приготування, бо це може призвести до важкого харчового отруєння. І після розігріву така їжа вже втрачає свої корисні властивості, тому користі від неї ви не отримаєте.

  • Рис. Це будь яка страва з рисом, оскільки рисове зерно містить бактерію Bacillus cereus. Вона під час приготування може загинути, але спори залишаються, і вони можуть пережити процес приготування рису. Ці бактерії ростуть за кімнатної температури і здатні виробляти токсин, що призводить до отруєння. Бактерія викликає блювоту, діарею, болі у шлунку, було навіть зареєстровано кілька випадків смерті. Аби не мати проблем з отруєнням, рис варто тримати в холодильнику не більше 24 годин і нагрівати до 74 градусів за повторного вживання.
  • Яйця взагалі не можна розігрівати. Цей білковий продукт потрібно з’їсти холодним після приготування упродовж 24 годин. Розігрів призведе до окислення білків, і у продукті з’являться канцерогенні речовини, які провокують появу злоякісних пухлин.
  • Гриби. Повторне нагрівання грибів руйнує їхній білок і всі поживні речовини продукту. Якщо їх довго зберігати при кімнатній температурі, а потім з’їсти, можуть початися болі в животі, блювота, проблеми з травленням. У важких ситуаціях, як у випадку з яйцями, це може викликати навіть рак.
  • Шпинат і капуста дуже корисні, поки їх не розігрівати, тому цього варто уникати. Під час нагрівання у мікрохвильовці у продукті можуть утворюватися нітрозаміни – сполуки, що провокують рак носоглотки, стравохода та шлунка.
  • Картопля. Це незамінний продукт для людей по всьому світу. Вона недорога, але поживна і містить безліч вітамінів та мінералів. Однак при повторному розігріванні втрачає свої корисні властивості, і організму стає важче її перетравлювати. Картопля може мітити небезпечні бактерії, якщо залишиться при кімнатній температурі хоча б на кілька годин. А смертельні токсини, які виробляються бактерією Clostridium botulinum нікуди не діваються. Вони викликають ботулізм, що становить небезпеку для життя через ураження спинного та головного мозку. Спочатку ці токсини викликають нудоту та блювоту, а без належного лікування – м’язову слабкість та параліч.
  • Морепродукти. Розігріті морепродукти не шкодять здоров’ю, тому їх можна їсти без остраху. Але тут варто дотримуватися правил приготування та зберігання продукту. Після приготування їх потрібно з’їсти упродовж 24 годин. І варто тримати морепродукти у холодильнику, це збереже їхню якість і смак, також захистить від отруєння.
  • Курка. М’ясо птиці можна розігрівати повторно, але тут слід дотримуватися правила належної температури розігрівання. Щоб убити всі бактерії, які залишилися у м’ясі, курку потрібно розігріти до температури 75 градусів. Для цього можна використовувати термометр, що призначений спеціально для м’яса, щоб переконатися у правильності нагрівання.
  • Риба. Якщо рибу не зберігати у холодильнику, то у її м’ясі може вироблятися гістамін, який призводить до небезпечних реакцій у тих, хто її їсть. Люди можуть відчувати нудоту, біль у шлунку, мати діарею та блювати. Що супроводжуватиметься почервоніннями та висипаннями на шкірі, печінням у роті та низьким кров’яним тиском. Тому рибу слід розігрівати лише один раз і допоки вона не стане гарячою.

А ви це знали? Чи справді банани допомагають схуднути

субота, 27 липень 2024, 13:15

Незалежно від того, чи це теплий шматочок бананового хліба, корисний смузі чи просто перекус перед тренуванням, банани можуть стати смачним і поживним доповненням до вашого раціону. Вони багаті на важливі речовини, такі як харчові волокна, вітаміни B6 ...

Лише спробуйте! Такі котлети ви ще не готували - з риби, рису та моркви

субота, 27 липень 2024, 12:12

Звичайні рибні котлети всі добре знають. І те що їх можна подати з рисом на гарнір теж. А от рецепт приготування, де все це разом поєднано, знають не всі. Пропонуємо спробувати приготувати рибні котлети з рисом та морквою, бо котлети виходять ніжні та ...