Рівень цукру в крові може сильно коливатися. Проте існує певна поживна речовина, яка здатна стабілізувати ці коливання. Це, можливо, вас здивує, але йдеться про клітковину. Саме вона відіграє ключову роль у регулюванні рівня глюкози в крові, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.
Клітковина — це компонент рослинної їжі, який не перетравлюється й відіграє важливу роль у регуляції рівня глюкози в крові. Вона буває двох основних типів — розчинна та нерозчинна. Розчинна клітковина, наприклад та, що міститься у вівсі, бобових, деяких фруктах, утворює гель у шлунково-кишковому тракті, що уповільнює розщеплення і всмоктування цукру — це дозволяє уникнути різких стрибків глюкози після їди.
Дієтологиня Ерін Палінскі-Вейд зазначає, що клітковина допомагає стабілізувати рівень цукру, запобігаючи стрибкам, а також сприяє відчуттю ситості, що допомагає контролювати розмір порцій: «Харчові волокна допомагають контролювати рівень цукру в крові, сповільнюючи всмоктування цукру в кровотік, що сприяє запобіганню коливанням і підтримує рівень цукру в крові в потрібному діапазоні».
Крім безпосереднього впливу на глюкозу, клітковина допомагає зменшити вісцеральний жир — жирові відкладення навколо внутрішніх органів, які асоціюються з проблемами контролю рівня цукру і ризиком розвитку діабету 2-го типу. Наукові дослідження показують, що харчування з високим вмістом клітковини допомагає покращити склад тіла, зокрема зменшити кількість вісцерального жиру. Цей тип жиру накопичується навколо внутрішніх органів.
Наукові дослідження переконливо доводять, що кількість клітковини у раціоні людини безпосередньо впливає на ймовірність розвитку діабету другого типу. Клітковина, зокрема розчинна, уповільнює засвоєння вуглеводів, знижує глікемічний індекс страв та не допускає різких коливань рівня глюкози після їди. Це дозволяє уникати надмірного навантаження на підшлункову залозу, що з часом зменшує ризик формування інсулінорезистентності.
У масштабному дослідженні Гарвардського університету, яке охопило понад 160 тисяч жінок, було встановлено: ті, хто вживав найбільше клітковини (до 40 г на день), мали на 32–37% менший ризик розвитку діабету порівняно з тими, у кого в раціоні рослинних волокон було дуже мало. Подібні результати показали й інші масштабні дослідження: регулярне споживання клітковини зі злаків, фруктів, овочів або висівок знижувало ризик хвороби на 28–36%.
Особливо ефективними для профілактики діабету вважаються такі продукти, багаті на клітковину:
Таким чином, регулярне вживання продуктів, багатих на клітковину, не лише допомагає знизити ризик діабету другого типу, а й позитивно впливає на інші аспекти здоров’я: сприяє контролю ваги, підтримує нормальний рівень холестерину та зменшує запальні процеси в організмі.
Рівень цукру в крові може сильно коливатися. Проте існує певна поживна речовина, яка здатна стабілізувати ці коливання. Це, можливо, вас здивує, але йдеться про клітковину. Саме вона відіграє ключову роль у регулюванні рівня глюкози в крові, передають ...
Кажуть, що "подібне притягує подібне". Ми всі випромінюємо певну енергію, яка впливає на те, яких людей зустрічаємо на своєму шляху. Оптимісти знаходять собі таких же світлих друзів, а люди з негативним світоглядом часто притягують токсичне оточення, п...