Ці сніданки захищають від раку - правда, яку нам ніхто не казав

Відомий педіатр доктор Джозеф Салхаб попереджає: рак кишечника може підкрадатися безсимптомно, але прості зміни в раціоні допоможуть знизити ризики. У відео, яке набрало понад 1,4 мільйона переглядів в Instagram, він поділився порадами, як за допомогою звичайної їжі захистити своє здоров’я, передають Патріоти України.

За словами лікаря, ключем є пробіотики, клітковина, антиоксиданти і здорові жири. І почати варто зі... звичайного йогурту.

«Щоденна порція йогурту — це мінус 20% до ризику раку кишечника», — стверджує доктор Салхаб.

Йогурт, багатий на корисні бактерії, підтримує мікрофлору кишківника, що напряму впливає на зменшення ймовірності розвитку пухлин. Не менш важливими є горіхи, особливо мигдаль, фундук і волоські. Вони багаті клітковиною, білками та омега-3 — речовинами, які захищають не тільки від раку, а й від інсульту, діабету та хвороб серця.

Яблука, ягоди, ківі, авокадо та помідори — теж у списку must have. Наприклад, одне яблуко на день може знизити ризик колоректального раку на 47%! А ківі забезпечує понад 80% добової потреби у вітаміні С та має потужну антиоксидантну дію.


Не лише їжа — а ліки

Фахівці з Bowel Cancer UK попереджають: дефіцит клітковини — причина майже третини випадків раку кишечника у Британії. Вона очищає кишківник і скорочує час контакту токсинів зі стінками.

Хірург-колопроктолог Хейні Юсеф підтверджує: здоровий кишківник починається з тарілки, а правильні бактерії виробляють жирні кислоти, які «годують» клітини кишечника й запобігають запальним процесам, що можуть перерости в онкологію.


Тривожна статистика

  • Щороку у Великій Британії фіксують близько 44 тисяч нових випадків раку кишечника, у США — понад 130 тисяч.
  • Від цього типу раку помирає близько 17 тисяч британців щороку.
  • 54% випадків можна було б попередити, стверджують у Cancer Research UK.

Особливо шокує те, що хвороба дедалі частіше вражає молодих людей до 50 років, навіть тих, хто веде активний спосіб життя. Серед можливих причин — мікропластик, добавки в їжі, забруднене довкілля.


Будь-які зміни у роботі кишечника — це сигнал. Якщо ви помічаєте діарею, закреп, кров у калі, втрату ваги чи втому — обов’язково зверніться до лікаря. Харчування — це не ліки, але воно може стати вашим головним союзником у боротьбі за довге й здорове життя.

Ці сніданки захищають від раку - правда, яку нам ніхто не казав

четвер, 11 вересень 2025, 23:10

Відомий педіатр доктор Джозеф Салхаб попереджає: рак кишечника може підкрадатися безсимптомно, але прості зміни в раціоні допоможуть знизити ризики. У відео, яке набрало понад 1,4 мільйона переглядів в Instagram, він поділився порадами, як за допомогою...

Ці продукти творять дива! Що їсти, щоб знизити цукор в крові

четвер, 11 вересень 2025, 18:51

Рівень цукру в крові може сильно коливатися. Проте існує певна поживна речовина, яка здатна стабілізувати ці коливання. Це, можливо, вас здивує, але йдеться про клітковину. Саме вона відіграє ключову роль у регулюванні рівня глюкози в крові, передають ...