Ця дієта знижує ризик деменції більш ніж на 50%. Вчені назвали найкраще харчування для мозку

Дієта MIND - це науково розроблений підхід до харчування, який допомагає знизити ризик деменції, поліпшити пам’ять і сповільнити старіння мозку. Дослідження показують, що її регулярне дотримання може знизити ризик хвороби Альцгеймера більш ніж на 50%, передають Патріоти України.

Дієта MIND поєднує переваги середземноморської дієти та DASH, збагачуючи їх продуктами, корисними для мозку. Основою раціону є зелені листові овочі, ягоди, риба та оливкова олія. Таке харчування захищає нервові клітини від окисного стресу, підтримує зв’язки між нейронами, знижує запальні процеси та покращує кровообіг у мозку.

Принципи дієти включають щоденне вживання овочів, горіхів, насіння, цільнозернових продуктів, а також регулярне споживання риби та птиці. Варто обмежити червоне м’ясо, жирні сири, солодощі, фастфуд і маргарин.

Дієта MIND корисна не лише для профілактики хвороби Альцгеймера, вона також знижує ризик депресії, підтримує серцево-судинну систему, контролює рівень цукру та інсуліну і допомагає підтримувати здорову вагу. Для економії можна використовувати заморожені фрукти, дешевшу рибу та насіння замість дорогих горіхів, а приготування їжі вдома підвищує ефективність дієти.

Дієта підходить усім віковим групам, особливо літнім людям, тим, у кого є сімейна схильність до нейродегенеративних хвороб, та людям з інтенсивною розумовою роботою. Важливо пам’ятати, що здоров’я мозку залежить не лише від харчування: сон, фізична активність і розумові тренування не менш важливі.

Приклад меню:

Завтрак: вівсянка з ягодами та горіхами
Другий сніданок: хумус з овочами
Обід: запечений лосось з гречкою та броколі
Полудень: смузі зі шпинатом, бананом і йогуртом
Вечеря: салат з нуту, рукколи, помідорів черрі та оливкової олії

Коли насправді солити воду для пасти - кулінари розкрили секрет

п’ятниця, 26 грудень 2025, 11:11

Багато хто солить воду для пасти ще холодною, але кулінари радять цього не робити. Найкращий момент для додавання солі - коли вода вже закипіла. У цей час сіль швидко розчиняється, не утворює осаду та не пошкоджує каструлю, передають Патріоти України. ...

Ви могли це не знати! Ніколи не загортайте залишки їжі у фольгу - ось чому це небезпечно

п’ятниця, 26 грудень 2025, 10:58

Фольга має чимало застосувань у господарстві. Її використовують для видалення вапняного наліту чи чистки срібних прикрас, у фользі запікають різноманітні страви. Втім, як стверджують фахівці, фольга в кулінарії - не кращий варіант, у тому числі й для з...