Високий артеріальний тиск – одна з найпоширеніших загроз для здоров’я у сучасному світі. Часто люди навіть не підозрюють про проблему, доки не виникають ускладнення, передають Патріоти України.
Однак зміни у раціоні можуть стати простим і доступним способом профілактики. Один із неочевидних, але ефективних продуктів – звичайні консервовані сардини, пише express.co.
Як зазначає дієтолог Вероніка Рауз, звичайні консервовані сардини можуть позитивно впливати на рівень артеріального тиску, завдяки високому вмісту кальцію. Високий тиск виникає тоді, коли кров із надмірною силою тисне на стінки артерій, що є серйозним фактором ризику розвитку хвороб серця.
Рауз наголошує, що харчові звички мають вирішальне значення у боротьбі з гіпертонією.
"Сардини в консервах – чудове джерело кальцію та омега-3 жирних кислот, які позитивно впливають на тиск. Омега-3 знижують запальні процеси, що, у свою чергу, зменшує тиск. А кальцій – один з ключових елементів у дієті DASH, яка створена для регулювання артеріального тиску", – додає вона.
Однак користь не обмежується лише сардинами. До списку корисних продуктів також входять броколі та банани – завдяки високому вмісту калію. Видання SurreyLive повідомляє, що калій є важливим мікроелементом, який допомагає врівноважити вплив натрію (основного компонента солі) на організм.
Науковці з Університету Ватерлоо в Канаді зазначають, що підвищення споживання калію порівняно з натрієм може ефективно сприяти зниженню артеріального тиску. У своїй роботі, опублікованій в American Journal of Physiology – Renal Physiology, вони підкреслюють значення не лише самих продуктів, а й співвідношення мінералів у раціоні.
Доктор Аніта Лейтон поділилася спостереженням: "Зазвичай при високому тиску рекомендують скоротити споживання солі. Але наші результати свідчать, що вживання продуктів, багатих на калій, таких як банани та броколі, може мати навіть потужніший ефект, ніж просто зменшення натрію в раціоні".
Мелісса Штадт, керівниця дослідження, зазначила, що така реакція організму може мати еволюційне пояснення. Вона зауважила: "Наші предки споживали чимало рослинної їжі, що містила багато калію і мало натрію. Тож цілком можливо, що наші тіла пристосувалися до саме такого співвідношення цих елементів. Сучасні західні дієти, навпаки, містять забагато натрію й недостатньо калію. Це, ймовірно, й пояснює поширеність гіпертонії в індустріальних країнах, на відміну від ізольованих спільнот, де такої проблеми майже не спостерігають".
13 червня за новим календарним стилем (26 червня - за старим) православні віряни за новим церковним календарем згадують мученицю Акилину Старшу. У народі день отримав назву Акулина Гречишниця. Цього дня за старим календарним стилем - день пам'яті апост...
Догляд за шкірою — це не лише про використання правильних кремів і процедур. Іноді навіть звичайні помилки можуть значно вплинути на вигляд нашої шкіри, старячи її набагато швидше, ніж це було б необхідно. Ось декілька найбільш поширених помилок, які м...