Те, що ми їмо щодня, впливає не лише на наш зовнішній вигляд, а й на емоційний стан. Нестача необхідних поживних речовин у раціоні може спричинити втому, дратівливість і навіть депресію. передають Патріоти України.
Проте, є продукти, які природним чином допомагають покращити настрій і підтримати психічне здоров’я. Видання eatthis.com опублікувало 11 найефективніших продуктів, які можуть стати вашими союзниками у боротьбі з поганим самопочуттям.
Під час стресу ми часто тягнемося до калорійної і жирної їжі, а вона ще більше погіршує самопочуття. Як пояснює доктор медичних наук Дрю Ремзі, неправильна їжа підсилює щоденний стрес і може викликати тривожність, млявість і навіть дратівливість. Що ще гірше – дефіцит поживних речовин, необхідних для роботи мозку, не лише знижує настрій, а й сприяє набору ваги.
Але, за словами доктора Ремзі, є простий і природний шлях до кращого настрою та стрункішої талії – це так звана "їжа для мозку". Вона містить необхідні нутрієнти для підтримки енергії, зниження тривожності й контролю апетиту.
Ці морепродукти надзвичайно багаті на вітамін B12 – речовину, дефіцит якої спостерігається в багатьох людей. Вітамін B12 важливий для захисту нервових клітин і підтримки розумової активності з віком. Крім того, мідії містять цинк, йод і селен – елементи, необхідні для роботи щитоподібної залози, яка напряму впливає на емоційний стан. Ще одна перевага – у мідіях багато білка і мало жиру й калорій, що робить їх чудовим вибором для тих, хто дбає про фігуру.
Ця яскраво-зелена рослина – потужне джерело магнію, який потрібен мозку для реакцій, що забезпечують приплив енергії. Дослідження, опубліковане у 2009 році в Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, виявило: люди, які споживають більше магнію, мають менше симптомів депресії. Крім мангольду, магній у великій кількості міститься у шпинаті, соєвих бобах і палтусі.
Хоча її важко знайти в магазині, на ринках вона зустрічається частіше – і це справжній скарб. Фіолетове забарвлення бульби зумовлене антоціанами – антиоксидантами, що покращують пам’ять і зменшують запалення, пов’язане з пригніченістю. Крім того, шкірка синьої картоплі містить йод – ще один критично важливий елемент для гормонального балансу. До інших джерел антоціанів належать чорниця, баклажан та чорна квасоля.
М’ясо худоби, яка харчувалася травою, містить більше кон’югованої лінолевої кислоти (CLA) – жиру, що допомагає боротися зі стресом і сприяє спалюванню жиру в області живота. Така яловичина також містить менше загального жиру, зате більше корисних омега-3 жирних кислот, ніж м’ясо тварин, яких годували зерном. Ще одна хороша альтернатива – ягнятина, адже вона багата на залізо, яке необхідне для стабільного настрою й роботи мозку.
Темний шоколад швидко покращує концентрацію, стимулює кровообіг до мозку, що додає енергії й знижує втому. Важливо: корисним є саме какао, а не цукор і жир. Тому краще обирати чорний шоколад без добавок. Не зловживайте: як показало дослідження, опубліковане в журналі Psychopharmacology, приблизно 30-50 г щодня – цілком достатньо.
У порівнянні зі звичайним, цей йогурт містить набагато більше кальцію – мінералу, який активує вироблення нейромедіаторів доброго самопочуття. Його дефіцит пов’язаний із підвищеною дратівливістю, пригніченістю, тривожністю та погіршенням пам’яті. Крім того, грецький йогурт має високий вміст білка, тож він довго насичує.
Вона містить багато триптофану – амінокислоти, з якої утворюється серотонін – головний гормон гарного настрою. Також у спаржі багато фолієвої кислоти, дефіцит якої часто виявляють у людей із симптомами депресії. Інші джерела триптофану: індичка, тунець, яйця.
Мед – не просто солодкий смаколик. Він містить природні флавоноїди, як-от кверцетин і кемпферол, які знижують запалення, підтримують функції мозку й захищають від депресивних станів. До того ж мед повільніше впливає на рівень цукру в крові, ніж білий цукор, а отже, не стимулює надмірне накопичення жиру.
Ці мініатюрні плоди – справжнє джерело лікопену, потужного антиоксиданта, який захищає мозок і допомагає зменшити запальні процеси, пов’язані з розвитком депресивних станів. Найбільше лікопену зосереджено саме у шкірці, тож вживання помідорів чері – кращий вибір, ніж звичайні нарізані томати. Додайте їх до салату або перекусіть окремо з кількома краплями оливкової олії – вона сприяє кращому засвоєнню цієї корисної речовини. Якщо є можливість, обирайте органічні помідори: дослідники Каліфорнійського університету в Девісі з’ясували, що в них рівень лікопену значно вищий.
У складі яєць міститься багатий комплекс речовин, що підтримують психічне здоров’я: омега-3 жирні кислоти, цинк, вітаміни групи B та йод. Високий вміст білка забезпечує тривале відчуття ситості й заряд енергії надовго після сніданку. Ще один вагомий аргумент на користь яєць зранку – дослідження, опубліковане в 2008 році в International Journal of Obesity, показало: ті, хто починав день із двох яєць, худнули ефективніше, ніж ті, хто снідав бубликами.
Кокос містить середньоланцюгові тригліцериди – жири, які позитивно впливають на роботу мозку та допомагають стабілізувати емоційний стан. І хоча кокос часто додають до калорійних десертів, це не означає, що треба зловживати солодощами. Краще присипати трохи несолодкої кокосової стружки у вівсянку, йогурт або корисний смузі. Такий додаток не лише покращить смак, а й підтримає гарний настрій і фігуру.
Кава - улюблений напій багатьох людей, який бадьорить і допомагає прокинутися. Проте, незважаючи на корисні властивості, не всім варто вживати каву. Існує низка захворювань та станів, при яких від цієї популярної напої краще відмовитись або принаймні о...
Соя - популярна бобова культура, що походить з Азії і вже давно є основною частиною кухні в Китаї, Японії та Кореї, передають Патріоти України. В Європу вона прийшла у XIX столітті завдяки австрійському професору Хаберланду, який сприяв її адаптації до...