Їжа впливає на роботу мозку, підтримуючи або погіршуючи пам’ять та когнітивні функції. Зокрема, додавання до раціону ягід журавлини може сприяти збереженню гостроти розуму та підтримки мозку у зрілому віці, передають Патріоти України.
Про це свідчить дослідження, яке було опубліковане в журналі Frontiers in Nutrition, у якому протягом 12 місяців група людей з 60 дорослих у віці 50-80 років вживали звичну для себе їжу, доповнюючи деякі з дієт ліофілізованим журавлинним порошком. По завершенню досліду результати тих, хто приймав ці добавки свідчили про покращення епізодичної пам’яті та нейронних функцій, йдеться в Eat This, Not That.
За словами Девіда Ваузур, старшого наукового співробітника відділу молекулярного харчування в Норвічській медичній школі Університету Східної Англії, хоча регулярний прийом журавлини протягом 12 тижнів може покращити пам’ять і підтримати роботу мозку, поки не відомо, чи ці ефекти однаково корисні для людей із когнітивними порушеннями чи нейродегенеративними захворюваннями. Відтак, потрібні додаткові дослідження, щоб підтвердити довгострокову користь.
Крім того, він зазначає, що для покращення когнітивних функцій слід переглянути свій раціон у цілому та додавати корисні для мозку продукти поступово. Наприклад, ви можете замінити солоні закуски жменею ягід та горіхів або додати шпинат до супу. Згодом спробуйте замінити оброблений хліб на цільнозерновий та включіть жирну рибу до меню хоча б 1 раз на тиждень. Такі маленькі кроки сприяють сталим змінам та користі для здоров'я.
Нове дослідження, проведене вченими з Університету Міннесоти (США), показало, що власники котів мають на 33% нижчий ризик смерті від серцевого нападу, порівняно з тими, хто ніколи не мав цих тварин, . Кардіолог Маріано Наполі пояснює: «Взаємодія з кото...
Більшість стосунків завмирає не через масштабні скандали або зраду, а через поведінку, яка здається невинною. Ці дрібниці поступово руйнують довіру, повагу та близькість. Американський психолог Джон Готтман виділяє чотири основні моделі поведінки, що в...