Творить дива! Названо сухофрукт, який допоможе зберегти здоров’я кісток

Добре відомо, що чорнослив може поліпшувати травлення. Але сушені сливи можуть мати ще одну користь: зміцнення кісток. Про це повідомляє Health із посиланням на дослідження, результати якого оприлюднив The Journal of Nutrition.

За даними вчених, вживання лише жмені чорносливу щодня може зменшити симптоми запалення, пов’язані з втратою кісткової маси у жінок під час постменопаузи. Автори стверджують, що чорнослив може бути природною альтернативою для запобігання остеопорозу - стану, який спричиняє легкі ламання слабких кісток.

Як чорнослив впливає на здоров’я кісток

Для дослідження вчені залучили 183 жінки у віці від 55 до 75 років. Вони доручили одним споживати 50 грамів — приблизно п’ять-шість штук чорносливу — щодня, а іншим — їсти вдвічі більше. Третя група взагалі не вживала чорнослив.

Команда зібрала зразки крові на початку дослідження та через 12 місяців. Щоб оцінити, як споживання чорносливу могло вплинути на здоров’я кісток, дослідники проаналізували рівні прозапальних цитокінів учасників. Наявність білків сигналізує про запалення в організмі.

"Хронічне запалення лежить в основі багатьох хронічних захворювань, у тому числі остеопорозу", — сказала автор дослідження Конні Роджерс, доктор філософії, завідувач кафедри наук про харчування Університету Джорджії.

Читайте також: Кардіолог назвав фрукти та ягоди, які сприятливо впливають на кров’яний тиск

За її словами, порівняно з людьми, які не їли чорносливу, у жінок, які споживали 50 або 100 грамів чорносливу щодня, рівень прозапальних цитокінів знизився через рік. Це вказує на те, що жінки, які їли чорнослив, ймовірно, також покращили здоров’я своїх кісток.

За словами Леслі Бончі, представника Каліфорнійської ради з чорносливу, цей сухофрукт містить багато поживних речовин, які можуть пояснити його можливий вплив на кісткову тканину.

"Вітамін К у чорносливі допомагає транспортувати кальцій до кісток. Калій і магній сприяють зміцненню кісткової тканини, бор допомагає запобігти втраті кальцію та демінералізації кісток, а рослинні поживні речовини допомагають запобігти окислювальному пошкодженню кісткових клітин", - сказала дієтолог.

Як ще споживання чорносливу може вплинути на здоров’я

Люди здавна зверталися до чорносливу як до природного засобу від запорів. З іншого боку, відомо, що чорнослив викликає біль у животі або діарею у деяких людей, хоча Бончі каже, що шлунково-кишкові проблеми не були проблемою для учасників дослідження втрати кісткової маси.

Інші дослідження показали, що вживання більшої кількості чорносливу може покращити показники здоров’я серця. Дослідження, представлене на щорічній зустрічі Американського товариства дієтологів у 2023 році, наприклад, пов’язало тривале споживання чорносливу серед чоловіків із кращим рівнем "хорошого" холестерину.

Як включити більше чорносливу в свій раціон

Чорнослив солодкий і невеликий, тому ідеально підходить для перекусу. Але він також може додати солодкості іншим стравам.

  • пюрируйте чорнослив і використовуйте його як заміну жиру та цукру в випічці;
  • використовуйте чорнослив для природного підсолоджування салатних заправок, маринадів, соусу барбекю або теріякі;
  • посипте шматочками чорносливу салати або овочеві страви, такі як смажена брокколі або брюссельська капуста;
  • використовуйте чорнослив у ранковій вівсянці, йогурті, пластівцях або смузі;
  • змішайте їх з горіхами, насінням і чорним шоколадом, щоб отримати ідеальну суміш;
  • додайте їх у домашні енергетичні закуски або гранолу.

Якщо вас турбує ефект чорносливу на травлення, Бончі рекомендує почати з двох чорносливів на день. "Тоді ви можете поступово збільшувати кількість, коли ваш організм пристосується", - сказала вона.

Швидко й смачно! Як приготувати гречаники - альтернативу дерунам

вівторок, 25 червень 2024, 18:07

Деруни готують частіше, ніж гречаники. Якщо ви їх скуштуєте, то зміните свою думку. Зрештою, це не тільки смачно, але й корисно. Читайте рецепт приготування далі у статті, передають Патріоти України. Для приготування вам потрібні такі компоненти:. Цибу...

А ви це знали? Чому не можна заливати чай окропом

вівторок, 25 червень 2024, 17:30

Чай - улюблений напій багатьох українців. Однак, мало хто задумується про те, що неправильна температура води під час заварювання повністю його псує, передають Патріоти України. Через окріп смак та аромат чаю можуть бути повністю зіпсовані. А ще неправ...