Творить дива! Вчені розповіли про дієту, яка лікує депресію

Вчені з Нью-Йоркського технологічного інституту проаналізували раціон понад 22 тис. людей у США та Кореї. Виявилось, що ті, хто споживає достатньо калію, рідше страждають на депресію, а дефіцит цього мінералу пов’язаний із погіршенням настрою та підвищеним ризиком психічних розладів. Про це пише Daily Mail, передають Патріоти України.

Для чого потрібен калій

Калій є ключовим елементом для роботи нервової системи та вироблення нейротрансмітерів «хорошого самопочуття», таких як серотонін і дофамін. Дієтолог клініки Клівленда Джулія Зумпано пояснила, що нестача калію порушує електричну систему організму, що може підвищувати ризик депресії.

Експерти радять додавати до раціону банани, авокадо, помідори та шпинат. Наприклад, сім бананів, три авокадо або 13 середніх помідорів забезпечують приблизно 2,6 г калію на день, що відповідає середній нормі споживання. Для людей, які не отримують достатньо калію з їжею, доступні безрецептурні добавки, проте надмірне вживання може спричинити гіперкаліємію та проблеми з нирками.

Що ще впливає на психічне здоров’я

Дослідження показало, що у США більший рівень заліза та цинку був пов’язаний із нижчим ризиком депресії, тоді як у Кореї позитивний ефект спостерігався за високого споживання натрію та фосфору. Магній та кальцій не показали значного впливу на настрій.

Дієтолог Еббі Шарп підкреслила: продукти рослинного походження та молочні продукти допомагають підтримувати нормальний рівень калію та зменшують споживання ультраоброблених продуктів. Це сприяє зниженню артеріального тиску, запальних процесів та поліпшенню загального психічного стану.

Пліснява у ванній? Ось як швидко позбутися її назавжди

вівторок, 7 жовтень 2025, 16:12

Пліснява у ванній - не лише неприємний вигляд і запах, а й серйозна загроза здоров’ю. Висока вологість і недостатня вентиляція створюють ідеальні умови для її появи. Але існують прості способи позбутися цього небажаного гостя, передають Патріоти Україн...

Ви готуєте курку неправильно! Шефи розкрили головний секрет

вівторок, 7 жовтень 2025, 12:05

Скільки разів куряча грудка виходила сухою та прісною? Троє шеф-кухарів поділилися одним простим секретом, який робить курку ніжною, соковитою та ароматною, передають Патріоти України. Всі троє кухарів радять: не маринуйте, а засолюйте. Засолювання змі...