В Україні на час воєнного стану скасували планові перевірки якості продуктів харчування. У результаті кількість фальсифікованої продукції лише збільшилась. Дійшло до того, що недобросовісні виробники почали використовувати відомі торгові марки та назви для того, щоб успішніше продавати фальсифікат під чужим брендом, передають Патріоти України.
Найпопулярнішим для фальсифікації продуктів залишається вершкове масло. Раніше його фальсифікацію можна було встановити за допомогою лабораторного дослідження, тепер покупці фактично залишилися віч-на-віч із фальсифікаторами і змушені самостійно оцінювати якість.
"На перевірки навіть не заклали гроші": чому фальсифікату стає менше
У Держспоживслужбі з початком повномасштабної війни не проводять планових перевірок якості продуктів харчування. Раніше вони регулярно приходили до їдальні, супермаркетів, магазинів і брали на дослідження зразки масла. Після цього публікували звіти. Регулярно у левової частки зразків знаходили ознаки фальшування.
Нині навіть гроші на лабораторні дослідження Кабмін не виділив, розповідають у відомстві. Проте експертиза коштувала близько 900 грн (це витрати на лабораторні дослідження). Тепер, щоб співробітники Держспоживслужби прийшли до супермаркету та взяли зразок масла, необхідно:
Незважаючи на це, деякі зразки фальсифікату таки вдається розпізнати. Наприклад, кілька днів тому у Вінницькій області знайшли фальсифікат масла фірми "Апрєль". На упаковці вказали неправильну назву "Фірма Апрєль", а датою виробництва вказали 31 березня 2023 (масло виявили у продажу в лютому 2023-го).
Як переконатися, що масло не фальсифіковано
Ціна. Щоб зробити кг масла, потрібно 17 літрів молока жирністю 5% (або 29 літрів із жирністю 3%). Закупівельна вартість молока становить 12,18 грн/кг (в одному кг 0,97 літра). Тобто для виробництва одного кг масла потрібно купити молока щонайменше на 207 грн. До цього слід додати витрати на саме виробництво, націнку виробника, націнку продавця. В результаті виявиться, що упаковка масла вагою 180 грамів не може коштувати менше 50-60 грн. Водночас в інтернеті упаковку в 200 грамів пропонують за 38 грн (при тому, що тільки молоко під час виробництва такого пакування масла має коштувати близько 41 грн).
За стандартами в маслі не повинно бути рослинних жирів. Якщо рослинні жири поєднуються з молочними, це вже маргарин. Але виробники під виглядом масла продають те, що насправді за технологією виробництва більше нагадує маргарин. У маргаринах жири мають стабілізувати, які співвідношення суворо нормовано.
У фальсифікованому маслі використовують невстановлену нормами кількість рослинних жирів, барвників, підсилювачів смаку. Консистенція, колір, запах. Масло повинно мати особливий молочний запах, рівномірний колір. При цьому молочний жир твердий (на відміну від рослинного), тому справжнє охолоджене масло можна нарізати ножем. Якщо ж це фальсифікат, найімовірніше, продукт не буде жорстким.
Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...
Якщо ви хоча б раз готували бульйон з м'ясом, ви помічали, що на поверхні води з'являється пінка. Одні її знімають, інші залишають як є. Тож давайте розбиратися, чи потрібно прибирати пінку з м'яса під час варіння, передають Патріоти України з посиланн...