Магазини пропонують великий вибір зубних паст, проте багато покупців не беруть до уваги склад продукту і його призначення. Лікарі-стоматологи розповіли про п'ять небезпечних інгредієнтів, інформує Ukr.Media, передають Патріоти України.
До складу зубної пасти можуть входити різноманітні активні речовини: мінеральні добавки (фтор і кальцій), рослинні екстракти, ароматизатори та барвники, піноутворювачі та консерванти.
SLS, SLES і парабени
ПАРи та консерванти — небажані компоненти в складі зубної пасти, оскільки вони є сильними алергенами. Активні речовини, такі як лауретсульфат натрію і лаурилсульфат натрію (SLES і SLS), які часто застосовують у косметичних продуктах для поліпшення утворення піни, можуть спричиняти подразнення слизової оболонки і спровокувати місцеві алергічні реакції. Парабени, що використовуються для збільшення терміну придатності продукту, з плином часу накопичуються в організмі та спричиняють негативні наслідки.
Фторид натрію
Незважаючи на те, що фтор є в складі багатьох паст, його надмірне споживання може спричинити флюороз — стан, що призводить до пошкодження емалі та утворення плям на поверхні зубів. Попри визнану ефективність цього хімічного елемента в профілактиці карієсу, його слід використовувати в помірних кількостях. Тому під час вибору зубної пасти важливо уважно вивчити її склад: якщо в ньому присутній фторид натрію, його концентрація має бути зазначена ближче до кінця переліку (що свідчить про невеликий вміст).
Діоксид або двоокис титану
Діоксид титану — компонент, який додають до зубних паст для досягнення білого кольору та забезпечення відбілювального ефекту. Однак дослідження засвідчили, що його частинки, потрапляючи в організм, можуть чинити негативний вплив на здоров'я, оскільки діоксид титану визнано канцерогеном.
Антибактеріальні компоненти
Деякі зубні пасти містять антисептичні компоненти, такі як триклозан, хлоргексидин і метронідазол. Їх часто застосовують після хірургічних та ортодонтичних втручань, а також у разі захворювань порожнини рота, таких як гінгівіт і стоматит. Однак використання таких паст без консультації з фахівцем може мати негативний вплив на місцевий імунітет і порушити мікрофлору порожнини рота.
Сахарин
Сахарин допомагає надати продукту приємного солодкуватого присмаку, проте в багатьох країнах він заборонений, оскільки в разі перевищення допустимої концентрації та у поєднанні з іншими хімічними елементами може провокувати розвиток онкологічних захворювань.
Безумовно, всім подобається, коли млинці виходять з дірочками. Така страва має дуже апетитний зовнішній вигляд, передають Патріоти України. Однак домогтися подібної ніздрюватості досить складно. Потрібно враховувати одразу декілька нюансів приготування...
При приготуванні котлет дуже важливо не лише вибрати хороші продукти та замісити якісний фарш, передають Патріоти України. Ключове значення набуває сам процес смаження, адже часом котлети, які вийшли ідеальними, ні в яку не хочуть відставати від поверх...