Варто включити в раціон! Названо продукти, які підтримують роботу мозку

Щоб зберегти свій мозок здоровим і гострим, важливо звертати увагу на свої харчові звички. Нещодавні дослідження підтверджують, що регулярне вживання чаю, фруктів та овочів сприяє підтримці когнітивних функцій, передають Патріоти України.

Включення цих продуктів до раціону може допомогти покращити пам'ять, увагу і інші мозкові функції. Про збалансовану харчову дієту, яка є важливою частиною загального підходу до здоров'я мозку, повідомляє eatthis.com.

У дослідженні, опублікованому в журналі Neurology, дослідники вивчали дані з проекту Rush Memory and Aging Project (MAP), який включав 960 дорослих з Чикаго. Середній вік учасників становив 81 рік. Вони на момент початку дослідження не мали деменції. Учасники дослідження брали участь впродовж семи років, фіксуючи інформацію про свої харчові звички в анкетах та проходячи тести на рівень освіти, фізичну активність, розумову діяльність (таку як читання або ігри), когнітивні здібності та пам'ять.

Результати дослідження показали, що група з найвищим рівнем споживання флавонолів (приблизно 15 міліграмів на день або одна порція листової зелені) мала на 32% менше падіння когнітивних здібностей порівняно з групою з найменшим рівнем споживання флавонолів.

Крім того, дослідники проаналізували вплив різних видів флавонолів, таких як кемпферол, який міститься в капусті, шпинаті, броколі, квасолі та чаях; кверцетин, що є в листовій капусті, помідорах, яблуках; і мірицетин, який є у складі апельсинів та вина. Вони виявили, що споживання більшої кількості кемпферолу пов'язане з 32% меншим темпом втрати когнітивних здібностей порівняно з тими, хто споживав їх менше.

Дієтолог Емі Девіс підкреслює важливість різноманітності фруктів і овочів для підтримки як когнітивного, так і фізичного здоров'я. Вона наголошує, що протизапальні властивості флавонолів можуть допомогти зменшити нейрозапалення і що їх антиоксидантні властивості сприяють захисту від окислювального стресу.

Щодо частоти споживання їжі або напоїв з флавонолами, Девіс рекомендує включати їх у більшість страв, оскільки вони містяться в різноманітних продуктах і можуть забезпечити організм корисними властивостями щодня.

Розставлено крапки над "і": Чи треба мити сковорідку одразу після смаження їжі

вівторок, 17 червень 2025, 18:50

Миття сковорідки одразу після приготування їжі здається логічним — гаряча поверхня, жир ще не застиг, змиється все швидше. Але професійні кухарі застерігають: така звичка може знищити вашу улюблену сковорідку. Розповідаємо, посилаючись на ресурс «РБК-У...

Вегетаріанство може зашкодити серцю? Вчені розставили крапки над "і"

вівторок, 17 червень 2025, 12:16

Рослинна дієта не завжди означає користь для здоров’я. Університет Джонса Гопкінса провів масштабне дослідження за участю понад 7700 американців, яке довело: лише високоякісна рослинна їжа позитивно впливає на серце. Про це йдеться в повідомлення Амери...