Варто включити в раціон! Названо продукти, які покращують стан легенів

Підтримувати здоров'я легенів набагато простіше, ніж здається. Один із найефективніших способів – це внесення певних змін до свого раціону, додавши продукти, які позитивно впливають на функціонування дихальної системи, передають Патріоти України.

Деякі продукти можуть сприяти зменшенню запалення, зниженню кількості слизу, збільшенню об'єму легенів та захисту від захворювань. Важливо підтримувати легені у відмінному стані, і найпростіший спосіб зробити це – включити до раціону корисні продукти. Видання eatthis.com опублікувало рекомендації експертів щодо найкращих продуктів для здоров’я легенів.

Банани

За словами дієтолога Лізи Річардс, банани, багаті калієм, є чудовим вибором для підтримки функцій легенів. Вона підкреслює, що калій є ключовим для здоров'я дихальної системи. Одне дослідження, проведене Школою медицини Кека, показало, що достатнє споживання калію, особливо в дитячому віці, допомагає покращити функціонування та ємність легенів. Інші продукти, такі як авокадо, кабачки та апельсини, також багаті калієм.

Помідори

Помідори не тільки містять калій, але й сприяють покращенню здоров'я легенів. Згідно з дослідженням Школи громадської охорони здоров'я Джонса Хопкінса, дієта з високим вмістом помідорів допомагає уповільнити погіршення легеневої функції у колишніх курців. Дієтолог Тріста Бест зазначає, що помідори також містять вітамін С, який зміцнює імунну систему і позитивно впливає на легені. Вітамін С допомагає боротися з інфекціями, такими як пневмонія, та захищає клітини легенів від вільних радикалів.

Крім того, помідори багаті каротиноїдами, які, за словами Еріка Леві, фахівця з функціональної дієтології, здатні поглинати активні форми кисню та знижувати окислювальний стрес, що є важливим для здоров'я легенів.

Солодка картопля

Солодка картопля, як і помідори, багата антиоксидантами та каротиноїдами. Вона допомагає захистити легені від пошкоджень на клітинному рівні завдяки антиоксидантам, які протидіють вільним радикалам. За словами доктора Рашмі Б’якоді, вітамін А, що міститься в солодкій картоплі, підтримує слизові оболонки дихальних шляхів та знижує ризик інфекцій.

Жирна риба

Жирна риба, як-от лосось, містить омега-3 жирні кислоти, які допомагають знизити запалення і сприяють покращенню функції легенів у людей з ХОЗЛ або емфіземою. Вони також мають протизапальні властивості, що допомагає захистити легені від різних захворювань. За словами доктора Навнірат Ніббер, омега-3 позитивно впливають на серцево-судинну систему, зменшуючи запалення у легенях та дихальних шляхах.

Гриби

Деякі гриби, такі як майтаке, шиітаке та лисички, містять вітамін D, який допомагає зменшити запалення в легенях. Дієтолог Лорен Манакер зазначає, що гриби позитивно впливають на імунну систему і можуть зменшувати запальні процеси у дихальних шляхах.

Яйця

Яйця – це чудове джерело білка, який підтримує здоров'я дихальних м'язів. За словами Лорен Манакер, білок допомагає зберегти силу дихальної мускулатури, що важливо для ефективної роботи легенів. Крім того, яйця багаті вітаміном D, який сприяє загальному зміцненню здоров'я легенів.

Яблука

Яблука містять багато кверцетину, який має протизапальні та антиоксидантні властивості. Дієтолог Лайнелл Росс зазначає, що цей компонент допомагає знизити ризик розвитку астми та хронічних легеневих захворювань.

Чебрець

Чебрець має властивості, що сприяють полегшенню кашлю та дихання. За словами експерта Цао-Лін Мой, він допомагає при болях у горлі і є ефективним засобом при лікуванні бронхіту.

Імбир

Імбир має потужну протизапальну дію і може зменшувати пошкодження тканин легенів, захищаючи їх від шкідливих впливів. Доктор Джош Екс відзначає, що імбир сприяє розслабленню м'язів дихальних шляхів, що полегшує дихання.

Часник

Часник багатий антиоксидантами, які допомагають захистити легені від пошкоджень. Він також сприяє активації детоксикаційних процесів в організмі, що підтримує імунну систему та захищає дихальні шляхи.

Хрін

Хрін та васабі сприяють розрідженню слизу в легенях, що полегшує дихання. Крім того, хрін містить ферменти, які допомагають боротися з раковими клітинами.

Кістковий бульйон

Кістковий бульйон містить колаген та мінерали, які підтримують гідратацію горла та зміцнюють імунну систему, сприяючи загальному здоров'ю організму.

Додавши ці продукти до свого раціону, ви зможете підтримувати свої легені в чудовій формі та покращити їхню здатність протистояти захворюванням.

Народні прикмети на 28 жовтня: Нічого не виносьте з дому. Чому жінкам на Параскеви П'ятниці треба бути обережними. Головні заборони дня

понеділок, 28 жовтень 2024, 7:05

28 жовтня за новим церковним календарем (10 листопада за старим) згадують святу Параскеву Іконійську, відому в народі як Параскева П'ятниця, а також преподобного Іова, ігумена Почаївського. За старим стилем - день пам'яті святих Євфимія Солунського, Лу...

Ось що треба класти поруч з картоплею, щоб вона пролежала всю зиму і не зіпсувалась

неділя, 27 жовтень 2024, 23:10

Досвідчені городники радять зберігати картоплю в льоху поряд з одним продуктом, який ми також завжди кладемо в прохолодне місце на зиму. Йдеться про яблука, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Цей секрет завжди чудово працює, якщо яблука ск...