Правильне харчування є основою здоров'я, і одним із найважливіших елементів у нашому раціоні є білок. Однак, не всі білки однакові: важливо обирати джерела, які містять не лише білок, але й інші корисні речовини, передають Патріоти України.
Високоякісні білки сприяють відновленню тканин, підтримці м’язової маси та нормалізації рівня цукру в крові. Видання eatthis.com зібрало 8 найкращих білкових продуктів, які варто вживати щодня для підтримки здоров'я.
Грецький йогурт
Цей продукт – чудовий вибір для перекусів чи сніданків. "Грецький йогурт може містити від 14 до 18 грамів білка на порцію, залежно від бренду, а також має дев’ять основних поживних речовин і пробіотиків, які підтримують здоров'я кишківника", – каже дієтолог Емі Гудсон.
Молочні продукти, хоча й мають репутацію не найкращих для здоров’я, можуть бути дуже корисними. За даними дослідження, опублікованого в Nutrients, споживання молочних продуктів знижує ризик серцево-судинних захворювань і не має негативного впливу на рак або загальну смертність.
Коров’яче молоко
Цей продукт може стати смачним додатком до вашого раціону, чи то у вигляді склянки молока, чи як інгредієнт для вівсяної каші. "У 240 мл молока міститься 13 основних поживних речовин, зокрема білок", – зазначає Гудсон. Також варто підкреслити, що молоко є природним джерелом багатьох корисних речовин, зокрема вітаміну А, що додається в знежирене молоко після видалення жиру.
Кіноа
Це універсальне зерно, яке може служити основою для багатьох страв, включаючи салати та гарніри. Кіноа вважається майже повноцінним білком, оскільки вона містить всі незамінні амінокислоти, хоча деякі з них присутні в меншій кількості, ніж в інших джерелах білка. Окрім білка, кіноа багата на клітковину, фолієву кислоту та антиоксиданти, і може допомогти в зниженні рівня холестерину і контролю ваги.
Яйця
"Яйця – це ідеальний білок, тому що вони містять найбільшу кількість біодоступних амінокислот", – пояснює дієтолог Джулі Аптон. Яйця отримали найвищий бал за біологічною цінністю білка, що вказує на ефективність засвоєння білка організмом. Вони також містять холін, який важливий для функціонування мозку.
Нежирна грудка птиці
Куряча або індича грудка без шкіри – ідеальний варіант для підтримки м’язової маси і відновлення тканин. "Цей білок містить мало насичених жирів і натрію, а також багатий на вітаміни групи B, які важливі для синтезу ДНК та енергетичних процесів", – каже дієтолог Теммі Лакатос Шеймс.
Лосось і сардини
Жирна риба, як лосось і сардини, є одними з найкращих джерел білка, які також забезпечують омега-3 жирні кислоти. Вони не тільки підтримують здоров'я серця, а й можуть допомогти знизити рівень запалення в організмі.
Тофу
Тофу, виготовлений з соєвих бобів, є повноцінним білком, який містить всі дев’ять незамінних амінокислот. Це також чудове джерело кальцію та заліза, а також має потужні антиоксидантні властивості.
Фісташки
Ці горіхи містять близько 6 грамів білка на порцію і є хорошим джерелом клітковини та здорових жирів. Фісташки можуть допомогти контролювати апетит завдяки своїм поживним властивостям, а також містять калій – більше, ніж в одному банані.
Додаючи ці продукти до свого раціону, ви зможете забезпечити організм високоякісним білком та підтримати здоров’я на всіх рівнях.
Деякі продукти з поганою репутацією насправді можуть мати дивовижні переваги для здоров'я серця і бути частиною корисної дієти, якщо вживати їх у помірних кількостях і готувати здоровими способами. Про це пише eatingwell.com, передають Патріоти Україн...
"Хочу нагадати Вам, дорогі друзі, про суперцінний напій -- ромашковий чай. Чашка теплого ромашкового чаю – це не просто ритуал перед сном. За цією простою традицією -- справжня наука, яка працює на користь нашого організму", - про це у Фейсбуці пише лі...