Варто виключити з раціону! Названо найшкідливіші продукти для вашої печінки

Печінка є надзвичайно важливим органом, відповідальним за метаболізм та детоксикацію. Вона перетворює поживні речовини, отримані з їжі, на корисні речовини для організму та позбавляє токсинів, передають Патріоти України.

Споживання шкідливих продуктів і напоїв може значно погіршити її стан. Навіть якщо у вас немає проблем із печінкою, але ви хвилюєтесь за її здоров’я, видання eatthis.com опублікувало кілька продуктів, яких варто уникати або споживати в помірних кількостях.

Картопля фрі

Жирна їжа погано впливає на печінку, оскільки орган змушений розщеплювати жири для перетворення їх в енергію. Надмірне споживання таких продуктів може спричинити жирову хворобу печінки – накопичення жиру в її клітинах. Крім того, це може викликати запалення, що з часом призведе до утворення рубцевої тканини – цирозу. Натомість додайте до раціону більше клітковини.

Пепероні

Оброблене м’ясо, зокрема пепероні, містить велику кількість насичених жирів, що є надзвичайно шкідливими для печінки. Такі жири можуть посилити проблеми з печінкою, тому замість м’ясних делікатесів краще віддати перевагу вівсяній каші, яка допоможе запобігти розвитку жирової хвороби печінки.

Чізбургер

Чізбургери містять високий рівень насичених жирів, що підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Фастфуд може містити до 16 грамів насичених жирів на порцію. Краще замінити такі страви на овочі, які багаті клітковиною та містять мало жирів.

Збиті вершки

Збиті вершки – це продукт із високим вмістом калорій, цукру та насичених жирів. Одна чашка збитих вершків містить близько 23 грамів насичених жирів. Цей продукт слід виключити зі свого раціону або хоча б обмежити його вживання.

Алкоголь

Печінка відповідає за фільтрацію токсинів, включно з алкоголем. Проте під час кожного очищення орган отримує пошкодження. Тривале та часте вживання алкоголю може спричинити незворотні пошкодження тканин печінки. Втім, якщо ви любите каву, то є позитивна новина: споживання двох додаткових чашок на день може знизити ризик цирозу на 44%.

Вершкове масло

Цей продукт тваринного походження також є джерелом насичених жирів, які несприятливо впливають на печінку. Краще замінити вершкове масло на оливкову олію, яка багата омега-3 жирними кислотами та допомагає знижувати рівень печінкових ферментів.

Цільне молоко

Цільне молоко містить близько 9 грамів насичених жирів на чашку. Однак знежирені молочні продукти можуть допомогти запобігти пошкодженню печінки. Зелений чай є ще однією чудовою альтернативою – він сприяє загальному здоров’ю і допомагає покращити роботу печінки.

Рослинні олії

Деякі рослинні олії, такі як пальмова, кокосова чи какао-масло, хоча й звучать здорово, насправді мають високий вміст насичених жирів. Авокадо, натомість, містить речовини, що захищають печінку від ушкоджень, тому використання олії авокадо може бути здоровою альтернативою.

Морозиво

Більшість морозива містить надзвичайно високий рівень насичених жирів та цукру. Якщо у вас є проблеми з печінкою, слід обмежити його споживання та уникати також інших солодких десертів.

Консервовані супи

Багато супів, що продаються в консервованому вигляді, містять надмірну кількість солі. Це може викликати фіброз печінки – стан, що призводить до утворення рубців. Замість консервованих супів обирайте свіжі овочі.

Сир рікотта

Цей сир має високий вміст насичених жирів, що робить його непридатним для тих, хто має проблеми з печінкою. Натомість горіхи є більш здоровим вибором. Вони можуть допомогти захистити вашу печінку від жирової хвороби.

А ви це знали? Чи треба мити пшоно перед варінням

вівторок, 10 вересень 2024, 7:10

Багато господинь при приготуванні каші з тієї чи іншої крупи часто запитують про необхідність попереднього промивання, передають Патріоти України. З одного боку, миття здається цілком логічним етапом підготовки продукту, оскільки дозволяє позбутися мож...

Народні прикмети на 10 вересня. Що цього дня спрадавна робили українці аби привернути у свій дім щастя

вівторок, 10 вересень 2024, 7:05

10 вересня за новим церковним календарем (23 вересня за старим) - день пам'яті святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських, і преподобного Павла Послушливого, Києво-Печерського. . За старим календарним стилем - день пам'яті святої Анни Пророчиці, І...