У багатьох господарів на початок літа залишається стара картопля з паростками, яку не поспішають викидати аж до нового урожаю.
Напевно, картопля – це найулюбленіший овоч для всіх українців. Адже з неї можна приготувати стільки смачнючих страв. Наприкінці весни у багатьох господарів залишається стара картопля, яку використовують для приготування страв, допоки не буде нового урожаю. Та чи можна вживати пророслу стару картоплю, чи не шкодитиме вона здоров’ю? На це запитання лікарі дають однозначну відповідь.
Під час тривалого зберігання, як зазначають експерти, картопля виділяє токсичну речовину – соланін. Яка може стати причиною отруєння із такими симптомами: головний біль, нудота, блювота й інші шлунково-кишкові розлади. А якщо на картоплі вже з’явилися паростки, медики взагалі не рекомендують її вживати.
Також варто звертати увагу на колір старої картоплі. Якщо вона має зеленуватий відтінок, то кількість соланіну в ній вкрай велика, картопля у такому випадку може бути отруйною. Та навіть якщо вона не позеленіла, а лежить довгий проміжок часу, то в ній достатньо соланіну, щоб завдати шкоди здоров’ю.
Втім, не завжди стара картопля може бути отруйною. Якщо поверхня такої бульби чиста, не зеленого кольору, то її можна використовувати для приготування страв. Тут лікарі рекомендують звертати увагу на запах і смак самої картоплі, якщо вони насторожують, то краще викинути такі овочі.
Стару картоплю треба добре почистити, очка необхідно повністю видалити, ретельно промити і лише тоді готувати. Не можна варити зі старих бульб картоплю в мундирі й готувати картоплю по-селянськи.
Щоб повністю нейтралізувати соланін, у страви зі старою картоплею варто додавати часник, сметану, капусту, різноманітні приправи та зелень. Ці продукти повністю нівелюють токсичну речовину, тому стара картопля буде безпечною для здоров’я.
Прання постільної білизни і рушників є невід’ємною частиною підтримки чистоти та гігієни у домі. Важливо не лише регулярно проводити цей процес, але й правильно обирати температуру прання, адже саме вона впливає на якість очищення, знищення бактерій, п...
Куряча грудка - популярний вибір для здорових та швидких страв. Але часто після приготування вона виходить сухою, жорсткою та несмачною. Проте один простий трюк може змінити все - і ваша курятина буквально танутиме в роті, Патріоти України. Навіть при...