Варто знати! Чим корисна молода картопля і кому її не можна їсти

Прийшов період молодої картоплі і багато хто вже радіє її появі та додає продукт до свого щоденного раціону. Тому експерти поділилися, чим корисна молода картопля, а також розповіли, кому її їсти не варто.

Про всі корисні та шкідливі властивості молодої картоплі розповіла фармацевтка Euroaptieka (Латвія) Зане Мелберга.

Картопля — один з найбільш популярних продуктів в раціоні багатьох людей. Ми настільки звикли їсти її як гарнір до салатів чи різних м'ясних страв, що навіть і не замислюємося, скільки вітамінів та поживних речовин вона містить.

Головна відмінність молодої картоплі полягає у тому, що її збирають рано, а тому цукор в ній ще не перетворився на крохмаль. Взагалі фахівчиня стверджує, що останнім місяцем, коли у своєму меню можна насолодитися саме молодою картоплею, є серпень.

Чим корисна молода картопля: сім вітамінів та поживних речовин

  • Вітамін В6 — він допомагає позбутися стресу, втоми, підтримати бадьорість розуму, оскільки сприяє нормалізації роботи нервової системи, покращує психологічні функції організму.
  • Вітамін С — підтримує нормальне функціонування імунної системи (в молодій картоплі цього вітаміну втричі більше, ніж у звичайній).
  • Калій — він необхідний для підтримування артеріального тиску.
  • Марганець, магній та кальцій — допомагають покращити стан кісток, роблять їх міцнішими. Покращують здоров'я нігтів та зубів.
  • Йод — необхідний, щоб підтримувати здоров'я шкіри, а також важливий для нормального функціонування щитовидної залози.

Крім цього, молода картопля є відмінним джерелом вуглеводів та клітковини. Наприклад, всього лише в одному плоді в середньому міститься 2,4 г вуглеводів. Вони важливі для підтримання рівня енергії людини. А ось клітковина допомагає покращити роботу системи травлення, нормалізує рівень холестерину та артеріальний тиск.

Що міститься в шкірці молодої картоплі: чи можна її їсти

Саме у шкірці молодої картоплі міститься найбільше вітамінів та мінералів. Якщо продукт почистити, він втратить значну частину своєї користі. А ще знижує рівень поживних речовин замочування молодої картоплі у воді перед приготуванням.

В шкірці молодої картоплі міститься велика кількість клітковини, яка допомагає нормалізувати перистальтику кишківника. Найкраще цей продукт запікати у духовці без додавання жирів або відварювати — так вона буде найкориснішою.

Скільки можна з'їдати молодої картоплі і кому не слід вживати

Добову дозу необхідних мінералів та вітамінів можна отримати, якщо з'їдати 4-8 картоплин на день (в залежності від їхнього розміру). До неї найкраще додавати м'ясні страви, різні свіжі сезонні овочі. Це допоможе урізноманітнити ваше меню.

Людям з цукровим діабетом слід проконсультуватися з лікарем перед вживанням молодої картоплі, оскільки вона може підвищувати рівень цукру в крові. Також не рекомендується їсти цей продукт людям з алергією на крохмаль, який міститься в ньому.

Справжній скарб! Названо мед, який знижує рівень холестерину та захищає кровоносні судини

четвер, 20 листопад 2025, 7:15

Ріпаковий мед - це справжній скарб. Особливо варто звернути на нього увагу людям похилого віку, пише Onet dom, передають Патріоти України. Такий мед має світлий, солом'яний колір та ніжну консистенцією. Його м'який смак задовольнить навіть найвибагливі...

Це така смакота! Як приготувати делікатесний чай, як у дорогому ресторані

четвер, 20 листопад 2025, 6:42

Натуральний фруктовий чай, який готується з апельсина, лимона, імбиру та інших інгредієнтів, коштує у ресторанах дорого. Але такий напій ви можете приготувати й вдома. І він обійдеться вам набагато дешевше, передають Патріоти України. Процес приготуван...