Варто знати! Які крупи потрібно мити перед варінням, а які можна сипати одразу в каструлю

Господині сперечаються, чи потрібно мити крупу перед її приготуванням. Проте насправді все залежить від виду крупи, а не способу приготування, передають Патріоти України.

Незважаючи на те, що сучасні технології дозволяють забезпечити дотримання гігієнічних норм при фасуванні продукції, тверді зерна треба мити.

Подробиці

Багато кулінарів досі не довіряють виробникам і не тільки миють крупу, а й попередньо перебирають її з метою видалення сміття.

Дрібні камінці, лушпиння або зіпсовані зерна, на жаль, зустрічаються в пачці з крупою і сьогодні.

Які крупи мити

Навіть не варто замислюватися в тому випадку, якщо ви готуєте рис, гречку, пшоно і перловку, а також горох, сочевицю, нут.

Для чого це треба?

Пшоно, рис, горох така процедура позбавляє борошнистості, після промивання вони не злипнуться, а на поверхні не з’явиться піна. До речі, горох і квасолю, рис і перловку не забудьте замочити перед приготуванням.

Температура води

Рис і пшоно краще мити в холодній воді, а гречку, перловку і пшеничну крупу в теплій, що допомагає позбутися легкої гіркоти.

Мити не слід

Позбавлена всякого сенсу така процедура, якщо йдеться про манку і вівсяні або геркулесові пластівці. Більше того, це не передбачено технологічно: продукт миттєво почне вбирати вологу і прийде в непридатність.

Булгур теж не потрібно мити, тому що крупа вже пройшла попередню обробку і для її приготування достатньо лише порції окропу.

Кус-кус (пшеничний продукт із крупинками до 1 мм) теж не слід мити і замочувати. Достатньо просто перебрати та видалити домішки.

Також не передбачено промивання для кукурудзяної та ячної крупи. Вони просто очищаються від сміття за допомогою сита чи вручну.

Джерело: ПростоВей

Це може здивувати! Коли люди починають різко старіти - вчені визначили два періоди

середа, 19 листопад 2025, 16:58

Старіння часто сприймають як повільний, рівномірний процес, який поступово змінює тіло та організм. Проте вчені зі Стенфордського університету довели, що ці зміни можуть відбуватися стрибкоподібно, передають Патріоти України з посиланням на. За результ...

А ви це знали? Навіщо в СРСР на емальованому посуді робили чорний обідок

середа, 19 листопад 2025, 12:40

Емальований посуд був незмінним атрибутом радянської кухні: яскраві кольори, прості форми й характерна чорна смужка по краю. Чому ж виробники посуду в СРСР наполегливо залишали цю смугу, навіть якщо вона не гармоніювала з загальним виглядом виробу, пер...