
Скорочення калорій стає популярним способом схуднення, але далеко не всі розуміють, як воно впливає на організм. Різке обмеження їжі може мати як короткострокові, так і довгострокові наслідки для здоров’я, передають Патріоти України.
Від гормональних змін до проблем із травленням – тіло реагує на дефіцит калорій по-різному. Експерти з харчування пояснюють eatthis.com, що відбувається в організмі, коли ви урізуєте калорії, і як зробити це безпечно.
"Різке обмеження калорій може викликати низку наслідків. У короткому періоді це може призвести до дефіциту поживних речовин, підвищеного почуття голоду, зниження енергії, погіршення працездатності та відновлення, а також гормональних змін. Якщо ж обмеження триває довго, організм адаптується, спалюючи менше калорій у стані спокою, що ускладнює підтримку ваги і збільшує ризик її повернення", – розповідає дієтолог Алісса Палладіно.
Запор часто не асоціюється з недостатнім харчуванням, проте суворе обмеження їжі може значно сповільнити роботу травного тракту. З часом це може перетворитися на хронічну проблему через постійне дотримання дієт.
Дієтолог Ендрю Акафонг пояснює: "Хоча дефіцит калорій допомагає худнути, він може супроводжуватися проблемами через зменшене споживання продуктів, багатих на поживні речовини, якщо дефіцит не врахований правильно. Щільність поживних речовин визначається як співвідношення поживних речовин до калорій у їжі".
За його словами, одним із проявів цього є хронічний запор. "При дефіциті калорій може не вистачати об’єму їжі, клітковини або води для нормальної перистальтики. Хронічний запор здатний викликати сильний біль, геморой, звуження кишки та підвищений ризик раку товстої кишки", – продовжує Акафонг.
Гормони добре працюють у організмі, який отримує достатньо енергії, макро- та мікронутрієнтів. Їх нестача може призвести до гормональних порушень, а у жінок – до зникнення менструацій.
"Тривале обмеження калорій знижує вироблення статевих гормонів, що впливає на статевий потяг і функцію, а у жінок – на регулярність менструального циклу", – пояснює дієтолог-нутриціолог Брітт Річардсон.
Незбалансоване скорочення калорій може серйозно позначитися на надходженні поживних речовин. "Якщо робити це неправильно, скорочення калорій може спричинити втрату важливих нутрієнтів", – каже дієтолог Шерон Пуелло. Дієтолог додає, що навіть при надмірному споживанні калорій можна відчувати дефіцит ключових вітамінів і мінералів.
"Люди думають, що якщо вони їдять багато, дефіциту не буде, але це не так. Наприклад, пацієнти перед баріатричною операцією часто мають дефіцит декількох вітамінів чи мінералів. Якщо ви скорочуєте калорії, звертайте увагу на виключення порожніх калорій. Обмеження жирів у раціоні може знизити засвоєння корисних вітамінів. Це призводить до циклу спроб схуднути, при якому нестача поживних речовин негативно впливає на метаболізм, гормони та загальне здоров’я", – попереджає Пуелло.
Відчуття голоду після пропущеного прийому їжі знайоме всім. При скороченні калорій воно стає сильнішим через гормон грелін.
"Надмірне обмеження калорій змушує шлунок виробляти більше греліну – гормону голоду. Це може викликати головний біль, нудоту, втому та проблеми з концентрацією", – каже експерт з харчування Кім Кулп.
Різкий дефіцит калорій без включення продуктів, що насичують – білка, клітковини та корисних жирів – значно ускладнює дотримання дієти.
"Якщо ми обмежуємо споживання їжі без ситних продуктів, голод після їжі все одно залишиться. Відповідальне скорочення калорій не є проблемою, якщо робити це збалансовано та за порадою експерта", – додає дієтолог Кейвіон Міллер.
Калорії – це паливо для організму, тож при їх зменшенні падає й енергія. "Зниження калорій може негативно вплинути на продуктивність протягом дня. Голодування проявляється не лише бурчанням шлунку, а й труднощами з концентрацією та постійними думками про їжу. Якщо ви помічаєте втому або потребуєте більше часу на завдання, можливо, варто збільшити споживання калорій протягом дня", – пояснює магістр наук Кейлі Майєрс.
Дослідження показало, що при голодуванні чоловіки ставали одержимими їжею та прийомами їжі. Після завершення експерименту багато учасників описували сильне бажання переїдати. Це доводить: екстремальне обмеження калорій має довготривалі наслідки для фізичного та психічного здоров’я.
Нове дослідження, про яке розповіло видання Real Simple, виявило, що люди, які дотримуються зеленої середземноморської дієти, варіації відомої Mediterranean Diet, збагаченої зеленим чаєм і водоростевою рослиною, мали повільніші процеси старіння мозку, ...
Скорочення калорій стає популярним способом схуднення, але далеко не всі розуміють, як воно впливає на організм. Різке обмеження їжі може мати як короткострокові, так і довгострокові наслідки для здоров’я, передають Патріоти України. Від гормональних з...