
Дубайський шоколад останнім часом б'є рекорди популярності. Його пропагують інфлюенсери, кінозірки, а також компанії-виробники кондитерської продукції. Чи здоровий дубайський шоколад? Наскільки він калорійний, передають Патріоти України з посиланням на Strona Zdrowia.
Дієтолог Олівія Понятовска розповіла, що дубайський шоколад складається з молочного шоколаду (з вмістом какао близько 40-45%), фісташкової пасти та тонких смужок тіста катаіфі.
Залежно від версії він також може містити рослинні жири, пасту тахіні, білий шоколад. Поживні компоненти можуть відрізнятися в залежності від виробника і типу добавок, але, як правило, це висококалорійний продукт, що містить в основному жири (в основному насичені) і прості вуглеводи. Він також містить невелику кількість білка, в основному з горіхів і молока, яке входить до складу шоколаду.
Дубайський шоколад може бути трохи калорійнішим, ніж звичайний молочний або темний шоколад, в основному через такі добавки, як горіхові пасти або тісто для катаїфі. Калорійність варіюється від 500 до 700 ккал на 100 г. Для порівняння, класичний молочний шоколад зазвичай має близько 530 ккал на 100 г, а темний – близько 550 ккал на 100 г. Однак калорійність може відрізнятися в залежності від виробника і складу конкретного продукту.
Молочний шоколад, який сам по собі містить багато простих цукрів і насичених жирів, надлишок яких може сприяти погіршенню обміну речовин або збільшенню ваги.
Фісташкова начинка - фісташки корисні, але в багатьох випадках виробники не використовують фісташкову пасту зі 100% вмістом горіхів. Дуже часто вони поєднуються з білим шоколадом, який містить переважно цукор, сухе молоко та какао-масло - отже, знову ж таки, багато калорій і мала поживна цінність.
Тісто катаіфі - дуже тонке, хрустке тісто, зазвичай готується з пшеничного борошна і масла, часто просочується цукровим сиропом, що підвищує його калорійність.
Незважаючи на те, що продукт виглядає розкішно і містить корисні інгредієнти, такі як фісташки, в цілому його важко назвати "здоровим продуктом". У ньому багато цукру, жиру і в багатьох випадках багато харчових добавок.
У день рекомендується вживати не більше 20-30 г шоколаду, що відповідає кільком кубикам. Така кількість дозволяє насолоджуватися його смаком без зайвих калорій і цукру. Для фізично активних людей або тих, хто потребує більшої енергії, доза може бути трохи вищою. Однак головне - дотримуватися помірності та ставитися до нього як до перекусу, а не як одного з основних компонентів дієти.
Взимку ми часто забуваємо про питний режим, адже спрага відчувається значно менше, ніж у спеку. Проте саме в холодний сезон організм особливо потребує води, щоб підтримувати імунітет, шкіру та енергію, передають Патріоти України. Сухе повітря, опалення...
Відомий кардіохірург доктор Джеремі Лондон опублікував відео, в якому назвав чотири категорії продуктів і напоїв, яких, на його думку, варто категорично уникати, оскільки вони активно отруюють організм. Відповідний ролик розміщений у TikTok, передають ...