Варто знати! Вчені пояснили, як відмова від сніданку може вплинути на здоров'я

Відмова від сніданку може підвищити ризик розвитку метаболічного синдрому — симптомів, що можуть призвести до серцево-судинних захворювань та діабету 2-го типу (ожиріння навколо талії, підвищений артеріальний тиск, збільшений рівень цукру в крові та порушення ліпідного обміну). Про це йдеться в огляді вчених з Китаю, опублікованому в науковому журналі Nutrients, пише Medical News Today.

Загалом мета-аналіз охопив 9 досліджень із даними майже 120 тисяч учасників.

Дослідження зв'язку пропуску сніданку з проблемами, які можуть свідчити про метаболічний синдром, дали суперечливі результати – роботи в США та Японії не знайшли кореляції з абдомінальним ожирінням (тип ожиріння, коли жир накопичується в ділянці живота та попереку – ред.), тоді як дослідження в Ірані її виявило.Незважаючи на це, об'єднання всіх даних довело, що пропуск сніданку підвищує ймовірність розвитку абдомінального ожиріння.

Який зв’язок між пропуском сніданку та гіпертонією і високим рівнем цукру в крові?

П'ять досліджень вивчали зв'язок між відмовою від сніданку та ризиком розвитку гіпертонії. Загальний об'єднаний аналіз показав, що це таки його збільшує.

Зазначається, що пропуск сніданку може вплинути на метаболічне здоров'я та "здатність організму засвоювати поживні речовини", порушуючи його природний ритм.

Пропуск сніданку призводить до вищих піків цукру в крові після обіду та вечері (постпрандіальна гіперглікемія). Також голод через пропуск сніданку часто викликає тягу до висококалорійних продуктів пізніше в день, що додатково дестабілізує рівень глюкози.

Окрім того, коли організм не отримує їжі вранці, рівень кортизолу може залишатися підвищеним, що з часом може підвищувати артеріальний тиск.

Водночас дослідники переконані, що сніданок має важливі переваги. Зокрема, може стимулювати обмін речовин і забезпечити енергією, необхідною для нормального функціонування організму, а також допомогти менше їсти менше протягом дня.

Наявні дані свідчать, що сніданок може відігравати важливу роль у запобіганні метаболічному синдрому. Однак цей фактор не можна розглядати ізольовано.

"Інші фактори ризику метаболічного синдрому включають нездорове харчування (надмірне споживання насичених жирів і цукру), відсутність фізичних вправ, куріння, та надмірний стрес.

Пропуск сніданку є одним із факторів, але для досягнення максимальної користі та зменшення ймовірності метаболічного синдрому необхідно дотримуватися здорового харчування та активно працювати над усуненням інших чинників ризику", – зазначив лікар-хірург та медичний директор Центру хірургічного лікування ожиріння Memorial Care (Каліфорнія, США).

Експерт з довголіття назвав чотири продукти, які ніколи не варто тримати вдома

неділя, 26 жовтень 2025, 8:42

Американський дослідник довголіття Ден Бюттнер, автор концепції «блакитних зон», виділяє чотири групи продуктів, які шкодять здоров’ю та заважають вести правильний спосіб життя. Він радить не тримати їх на кухні, щоб уникнути спокуси та підтримувати зд...

Кава і фрукти вранці? Дієтолог розповіла, чому це небезпечно

неділя, 26 жовтень 2025, 7:44

Починаєте день з кави або фруктів? Будьте обережні! Клінічний дієтолог Наталія Григлевська розповіла, які продукти вона уникає натщесерце і чому це важливо для здоров’я шлунково-кишкового тракту, передають Патріоти України. Овочі, що викликають газоутв...