Ваші речі не такі чисті, як здається: Лікар назвав температуру прання, яка вбиває мікроби

Ви можете носити речі, сповнені небезпечних мікробів - і навіть не підозрювати цього. Про це попереджає доктор Кріс ван Туллекен, відомий британський лікар і телеведучий, який виступив в ефірі програми BBC Morning Live. Він стверджує, що більшість людей перуть речі за неправильної температури, яка не вбиває бактерій - і ще й шкодить гаманцю, передають Патріоти України.

Доктор пояснює: хоч пральні машини і можуть досягати температури до 90°C, це згубно для тканини та марнотратно з погляду енергії.

«Якщо ваші речі потребують прання при 90°C — вам краще купити нові», — каже він.

Що радить лікар:

  • 60°C — для ситуацій, коли хтось у родині хворів, особливо при вірусах типу норовірусу. Саме ця температура рекомендована ВООЗ для знищення збудників інфекцій.
  • 40°C — неефективна: занадто холодно, щоб вбити бактерії, але й не досить холодно, щоб економити.
  • 30°C — ідеальна для щоденного прання: економить до 40% енергії.
  • 20°C — його особистий вибір для всього, крім спортивного одягу: економія сягає 62% у порівнянні з 40°C.

Однак, за словами лікаря, низькотемпературне прання потребує якісного мийного засобу, розрахованого на холодну воду, а також чистої пральної машини.

«Люди забувають, що пральну машину теж потрібно мити», — наголошує він.

Як доглядати за машиною:

  • Очищення лотка для порошку — щомісяця
  • Протирайте гумову прокладку дверцят щотижня
  • Залишайте дверцята прочиненими після прання
  • Запускайте високотемпературний режим очищення (якщо він є) за інструкцією виробника
  • Фільтр — чистити кожні 3–6 місяців

Брудна пральна машина — головна причина неприємного запаху плісняви на речах, особливо коли мокрий одяг залишають у барабані надовго.

Кава може вбивати! Кому категорично заборонено цей напій

четвер, 17 липень 2025, 23:10

Кава - улюблений напій багатьох людей, який бадьорить і допомагає прокинутися. Проте, незважаючи на корисні властивості, не всім варто вживати каву. Існує низка захворювань та станів, при яких від цієї популярної напої краще відмовитись або принаймні о...

Соя - продукт, якого бояться дарма: Чому її варто додати до раціону

четвер, 17 липень 2025, 19:05

Соя - популярна бобова культура, що походить з Азії і вже давно є основною частиною кухні в Китаї, Японії та Кореї, передають Патріоти України. В Європу вона прийшла у XIX столітті завдяки австрійському професору Хаберланду, який сприяв її адаптації до...